Jöhet a részleges vasárnapi boltzár Horvátországban

2022. december 03. 06:55

A horvát miniszterelnök szerint a kabinet javaslatának elfogadása lehetővé teszi elsősorban a boltokban dolgozó munkavállalóknak, hogy a vasárnapokat a családjukkal töltsék.

2022. december 03. 06:55
null

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárvatartásáról – közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón A törvénymódosítási javaslat szerint néhány kivételt leszámítva 

legfeljebb 16 hétig engedélyezik a boltok vasárnapi nyitvatartását, továbbá vasárnap vagy munkaszüneti napokon 50 százalékkal megnövelik az alapbért.

A jogszabálytervezet a kivételek között említi a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket. A trafikok és a pékségek vasárnap 7-től 13 óráig lehetnek nyitva.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a kormányülés sajtó számára is nyilvános részén elmondta: a kabinet javaslatának elfogadása lehetővé teszi elsősorban a boltokban dolgozó munkavállalóknak, hogy a vasárnapokat a családjukkal töltsék. A javasolt modell a miniszterelnök szerint megegyezik a több más ország által bevezetett modellel, de Horvátországra van szabva, mert az ország rendkívüli mértékben függ a turizmustól.

Ezzel a szabályozással a vasárnapokat a családok napjává tesszük, így erősítve a horvát társadalom magját,

ugyanakkor a 16 munkavasárnappal a szezonban és a nagyvárosokban lehetőség nyílik arra, hogy a boltok maguk döntsenek a munkabeosztásáról” – mondta Plenkovic.

„Ha vasárnap dolgozik valaki, akkor a munkáltatónak ezt megfelelően kell honorálnia. A munkatörvény módosításával 50 százalékkal drágítják a vasárnapi munkát a hétköznapokhoz képest” – tette hozzá végezetül a kormányfő.

Nyitóképen: Szuvenírek egy zágrábi boltban. Illusztráció. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szenthabakukk
2022. december 05. 07:58
Nálunk is ez kellene!
kuzmics
2022. december 03. 07:39
Korrekt szabályozás! (kecske is, káposzta is)
apika2
2022. december 03. 07:11
A legnagyobb szemétség volt az ellenzék részéről, hogy hisztériát keltett a vasárnapi boltzár ellen. Az eladóknak is járna a szabad hétvége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!