Az Egyesült Királyság védelmi miniszterével folytatott tárgyalást Szalay-Bobrovniczky Kristóf

2022. december 13. 12:35

A kétoldalú tárgyaláson elhangzott, hogy Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót.

2022. december 13. 12:35
null

Az Egyesült Királyság és Magyarország közös stratégiai érdeke a Nyugat-Balkán biztonsága – mondta a közmédiának nyilatkozva hétfői londoni tárgyalásai után Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A honvédelmi tárca vezetője, aki a nap folyamán találkozott Ben Wallace brit védelmi miniszterrel, hétfő esti nyilatkozatában elmondta: a „szövetségesekhez méltó hangulatban” lezajlott kétoldalú megbeszélésen áttekintették a Nyugat-Balkánon és a Magyarország déli határai mentén kialakult helyzetet, és sok szó esett a szerb-koszovói feszültségről is.

A magyar emberek biztonságát a Nyugat-Balkán biztonsága garantálja, és ehhez az Egyesült Királyságnak is régóta stratégiai érdeke fűződik, így az erről tartott korábbi megbeszéléseken és a mostani egyeztetésen is azonosak voltak a két ország nézetei – mondta a honvédelmi miniszter.

A kétoldalú tárgyaláson elhangzottak

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: tájékoztatta brit partnerét azokról a tapasztalatokról, amelyeket Magyarország az elmúlt években szerzett a déli határon megkísérelt illegális határátlépésekről, kiemelve, hogy e próbálkozások száma különösen az utóbbi egy évben megnövekedett. 

A honvédelmi miniszter szerint az ezzel kapcsolatos számok, adatok, tapasztalatok komolyan érdekelték a brit partnert, hiszen az Egyesült Királyság katonai-rendőri erővel nincs jelen ezen a határszakaszon. Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ukrajnai háború ügyéről tartott egyeztetésről elmondta:

Magyarország a háború kirobbanása óta a béke pártján áll, és ezt a stratégiát a brit fél ismeri és tiszteli.

A kétoldalú tárgyaláson elhangzott, hogy Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót, és elsősorban humanitárius segítséggel támogatja Ukrajnát. A brit segítség más módokon valósul meg, de Ben Wallace nagyon nagyra értékeli Magyarország NATO-kiállását, beleértve azt, hogy Magyarország jövőre teljesíti a szövetség által a tagországok számára kijelölt,

a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi kiadási célt

– mondta hétfő esti londoni nyilatkozatában a magyar honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf ezzel kapcsolatban megosztott egy videót a Facebook-oldalán.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CubaLibre
2022. december 13. 22:49
Az emberek a hozzáértők szerint hasonló arckarakterű embereket keresnek maguknak párként. Ez a fotó visszaigazolni látszik ezt az állítást.
Márkus István
2022. december 13. 20:09
A brit hírszerzőknek mi a véleménye a tárgyalásról ?
nempolitizálok
2022. december 13. 18:01
Amikor az angolok megtámadták az USA-val szíriát azt is elítéltük? Vagy azt azért nem mertük.
Camael
2022. december 13. 16:06
itéljük már el egyszer a jenki agressziót is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!