Lukasenka: A Nyugat háborút indított volna, ha sikerül az államcsíny Minszkben

2022. december 09. 18:01

„Önök (a Nyugat) erre készültek. Ezt mi pontosan tudjuk” – állítja a fehérorosz elnök.

2022. december 09. 18:01
null

Minszknek olyan értesülései vannak, amelyek szerint a nyugati országok hadműveletet indított volna Oroszország ellen, ha 2020-ban Fehéroroszországban sikerül az államcsíny – jelentette ki pénteken egy orosz televízióműsorban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Önök (a Nyugat) erre készültek. Ezt mi pontosan tudjuk. Putyinnak elmondtam, hogy rövidesen közzétesszük ezeket a tényeket.

A 2020. évi fehéroroszországi lázadás után, ha az kiszélesedett volna, a Szmolenszki terület határára vonultak volna a NATO-val, megragadták volna nálunk a hatalmat, és háborút indítottak volna Oroszország ellen a Donyec-medencéből. (.) 2021-2022-ben megkezdődött volna a háború” – mondta a Rosszija-24 televízióban Pavel Zarubin újságíró kérdésére válaszolva Lukasenka.

Mint arról a Mandiner is több cikkben beszámolt, 2020. augusztus 9-én vitatott tisztaságú elnökválasztást tartottak Fehéroroszországban, ahol a központi választási bizottság hivatalos végeredménye szerint a hatodik mandátumáért induló egykori állami gazdasági igazgató, Lukasenka több mint 80 százalékkal végzett az első helyen.

A szavazás után a fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja hivatalos nyomásra Litvániába menekült, a kormány pedig lecsapott a tüntetésekre, és több mint 35 ezer demonstrálót őrizetbe vett. Minszk váltig állította, hogy a tüntetéseket külföldről koordinálják.

(MTI)

Nyitókép: Vyacheslav Oseledko / AFP 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. december 10. 00:19
"Minszk váltig állította, hogy a tüntetéseket külföldről koordinálják." Én elhiszem neki!
FeketeFehér
2022. december 09. 22:11
Lukasenka persze hogy beszállt az orosz háborús propagandagépezetbe. Az a kérdés, hogy ezeket a baromságokat az oroszok elhiszik-é, mert hogy máshol nyilvánvaló ostobaságnak tartják Lukasenka légbőlkapott állításait.
ujujuj
2022. december 09. 21:30
Mondjuk hogy a tüntetéseket külföldről koordinálták, azt a mandin nem úgy kellene előadni, hogy "váltig állítja", ezzel sugalmazva azt, hogy ez nem igaz. A telex és 444 olvasótáborán kívül mindenki tudja, hogy így történt.
hátakkor
2022. december 09. 21:16
Államcsíny híányában Oroszország indított háborút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!