Törölték az orosz nyelv oktatását Kijev iskoláiban és óvodáiban

2022. november 11. 19:09

Erről a városi önkormányzat közgyűlése döntött pénteken.

2022. november 11. 19:09
null

Az ukrán főváros kezelésében lévő óvodák, általános és középiskolák tantervéből teljesen kiveszik az orosz nyelv oktatását” – döntött a városi önkormányzat közgyűlése pénteken.

Az elfogadott határozattervezet olyan szervezeti és jogi lépések végrehajtását irányozza elő, amelyek célja az óvodai csoportok és az iskolai osztályok orosz nyelvről az államnyelvre való átállása” – olvasható a kijevi város tanács hivatalos honlapján. Vadim Vaszilcsuk közgyűlési képviselő, az oktatási-, tudományos-, családügyi-, ifjúsági- és sportbizottság elnöke kijelentette, hogy az Oroszországgal vívott háború idején a nyelv kérdése nemzetbiztonsági kérdés. Hozzátette, hogy jelenleg nem célszerű és nem helyes az orosz nyelv oktatása és tanulása. A kijevi közgyűlési képviselők szerint a döntéssel megelőzhető a társadalomban meglévő feszültségek felerősödése.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. november 13. 11:59
Csak Kijevben, vagy Ukrajnában?
Dunhill67
2022. november 12. 10:39
ja...nyelvhasználat eltörléséban nagyok...amúgy nagy ügy,nálunk már több mint harminc éve nem az orosz a kötelező nyelv...mellesleg az orosz és az ukrán majdnem ugyanaz (mint a cseh és a tót)
istvanpeter
2022. november 12. 09:50
Tulajdonképpen az ukrajnai lakosság, mintegy felének orosz az anyanyelve és tízmillió fő körül van az orosz etnikum létszáma. Vagy is, egy tipikusan fasiszta intézkedésről van szó, ami majd a többi - lengyel, román, magyar, stb. - kisebbségeket is érinteni fogja.
paperfellow
2022. november 12. 06:50
Az az ukrán, aki még orosznak se jó. Most öntudatra ébredt a selejt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!