Kijev betiltja az orosz nyelvet az óvodákban és az általános iskolákban

2022. november 11. 11:59

Vagyim Vaszilcsuk, a Kijevi Városi Államigazgatás tagja szerint ez „nemzetbiztonsági kérdés”.

2022. november 11. 11:59
null

Nem fognak többé orosz nyelvet oktatni a kijevi óvodákban és általános iskolákban, a határozatot november 10-én, a kijevi városi tanács második ülésének plenáris ülésén fogadták el, 64 szavazat támogatta a kezdeményezést. 

Vagyim Vaszilcsuk, a Kijevi Városi Államigazgatás tagja, az oktatási és tudományos, családügyi, ifjúsági és sportügyi állandó bizottság elnöke szerint „nem célszerű és helytelen” az orosz nyelv tanulását az Oroszországi Föderációval fennálló konfliktus körülményei között folytatni.

„Az orosz vezetők újra és újra elmondták, hogy »Oroszország határa ott húzódik, ahol oroszul beszélnek«. Ezen döntésünkkel elkerüljük az eszkalációt, oktatási környezetünket pedig megvédjük az agresszor állam befolyásától.

A nyelv számít, háborúban pedig nemzetbiztonsági kérdés”

– szögezte le.

Nyitókép: Antoine Boureau / Hans Lucas / AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fado
2022. november 11. 17:06
Kijev lábbal tiporja a nemzeti kisebbségek legalapvető jogait is.
hátakkor
2022. november 11. 15:20
"A nyelv számít, háborúban pedig nemzetbiztonsági kérdés" Ezért aztán az ukrán seregben még mindig a ruszki a vezénylési nyelv, azt mindenki érti. Zselé is tanul ukránul..
norbert1970
2022. november 11. 14:12
Végül is ez erőszakos ukránosítás.
Jeney Gottfried Adolf
2022. november 11. 14:10
Az ukrajnának nevezett jelenlegi szarkupacot fel kellene darabolni , mint a volt jugoszláviát .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!