A pakisztáni tálibok felmondták a kormánnyal kötött tűzszünetet, sőt – máris támadásokra buzdítanak

2022. november 28. 19:53

A kormányzat egyelőre nem reagált a szélsőségesek bejelentésére.

2022. november 28. 19:53
null

A pakisztáni tálibok hétfőn felmondták a tűzszünetet, és utasították fegyvereseiket támadások végrehajtására, miután az iszlámábádi vezetéssel folytatott tárgyalások többször is zsákutcába futottak. A Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) közleményben vádolta a pakisztáni hadsereget és a hírszerzést azzal, hogy elszabotálják a békefolyamatot.

Az iszlamisták arra hivatkoztak, hogy a biztonsági erők hadműveletet folytatnak ellenük az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben. A kormányzat egyelőre nem reagált a szélsőségesek bejelentésére. Május végén határozatlan időre szóló tűzszünetet kötött a pakisztáni kormány az országban évek óta működő TTP-vel.

A több mint egy tucat iszlamista csoportosulás ernyőszervezeteként működő TTP már húsz éve jelen van Pakisztánban, s ez idő alatt csaknem 80 ezer ember halálát okozta. Imran Hán volt miniszterelnök kormánya 2021 novemberében kezdett párbeszédet a szélsőségesekkel, de a tárgyalások számos alkalommal zátonyra futottak. Az ernyőszervezetnek nagyjából négyezer harcosa van a több mint 2600 kilométer hosszú afgán-pakisztáni határ mentén, és a pakisztáni hadsereg rendszeresen visszaverte a támadásaikat.

(MTI)

Nyitókép: Wakil Kohsar/AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. december 07. 21:24
békét
ericco
2022. november 29. 09:40
Megerte a pakisztani kormanynak fedezni oket, mikor a talibok az amerikaiak elol menekultek. A kettosjatszmanak elobb-utobb mindig meg kell fizetni az arat.
diodoro
2022. november 29. 08:36
És ugye mindez független ettől a szeptemberi megbeszéléstől??? Putyin kijelentette: LEHETSÉGES A VEZETÉKES GÁZSZÁLLÍTÁS OROSZORSZÁGBÓL PAKISZTÁNBA, AZ INFRASTRUKTÚRA NAGY RÉSZE MÁR MEGVAN. Putyin Szamarkandban megbeszélést folytatott Shahbaz Sharif pakisztáni miniszterelnökkel is. https://www.portfolio.hu/global/20220915/az-iszlam-vilagban-keresi-uj-baratait-putyin-567111
Pathfinder76
2022. november 29. 06:19
Ezért kellett volna Dél- Afganisztánból és Észak-Pakisztánból létrehozni Vazirisztánt, ahogy azt 2005 körül felvetették.Ez egy tálibok vezette állam lett volna.. Természetesen nem ment bele az USA...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!