A segítség elmaradásáról panaszkodott Putyinnak az örmény kormányfő

2022. november 24. 10:01

Az orosz vezetésű katonai szövetség támogatásának elmaradását panaszolta fel Örményország kormányfője a csúcstalálkozón.

2022. november 24. 10:01
null

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete a posztszovjet térség biztonsági együttműködését koordinálja: az oroszok által meghatározott szerveződés a Kaukázustól Közép-Ázsiáig lép fel az akut biztonsági problémák, háborús konfliktusok megoldásáért.

Ilyen akut konfliktuszóna három évtizede az azeri-örmény határvidék. A legutóbbi, szeptemberi örmény-azeri összecsapásokba - amikben mintegy 200 katona halt meg a két oldalon – azonban nem avatkozott be kellő eréllyel a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete – ezt panaszolta el Nikol Pasinján örmény kormányfő a szervezet szerdai, jereváni találkozóján, amelyen többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tokajev kazah elnök is részt vett.

– fogalmazott a találkozón Pasinján.

„Egészen mostanáig nem tudtunk döntést hozni arról, mi legyen a KBSZSZ válasza Azerbajdzsán Örményország elleni agressziójára. Ez a tény súlyos kárt okoz a szervezet megítélésében határainkon belül és kívül egyaránt” – mondta az örmény vezető.

Az örmény kormányfő beszéde

 

Az Euractiv emlékeztet: Örményország segítséget kért a szervezettől szeptember folyamán, de csak egy ígéretet kapott, hogy megfigyelőket küldenek majd. Az örmény miniszterelnök ezt szembeállította azzal, hogy idén januárban a szervezet gyorsan katonákat tudott küldeni a zavargások sújtotta Kazahsztánba, Tokajev elnök hatalmának megőrzésére.

A csúcstalálkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy reagált az örmény felvetésekre:

amikkel szembesült a KBSZSZ, és hozzátette: „több erőfeszítésre van szükség” az Örményország és Azerbajdzsán közötti béke megteremtéséhez.

Ehhez Putyin szerint az szükséges, hogy a felek megállapodjanak a határaikról, engedjék a kereskedelmet, a közlekedést egymás között, és megoldják a humanitárius problémákat is – sorolta a teendőket az orosz elnök.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2022. november 24. 12:52
Örményország helyzete rendkívül nehéz. Ráadasul ők egészen más kapcsolatot ápolnak a Nyugattal, mint például a magyarok. Az örményeknek hosszútávon a Nyugat fele való nyitás és elköteleződés jelenthetne megoldást. Persze ehhez először szabadulniuk kellene Moszkva halálos öleléséből. Talán Pashynian nyílt és az eddigiekhez képest elég határozott fellépese az első ilyen óvatos lépés (erre bíztatta az amerikai öregasszony is, amikor átruccant Jerevánba legutóbb). Én szurkolok az örményeknek, mert kultúrájuk és a történelem során osztályrészül jutott sok szenvedés után megérdemelnének egy szabad, független, jól prosperáló államot. Ettől még nagyon távol állnak, az is igaz, hogy nagyon szívós és kitartó nép, csak ezért léteznek még, legalább 2400 éve.
Apáczai
2022. november 24. 11:31
Az örmények túl tisztességesek ahhoz, hogy meg tudjanak felelni bármely szövetségnek, és bármely szövetség korrekt legyen velük szemben.,
Armageddon
2022. november 24. 11:27
Az őskeresztény örmények csak teher az ottani országoknak. Baltásék meg leszarnak mindenkit.
dezilluzionista
2022. november 24. 11:13
DrakulaésRenfield.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!