Német lap: Orbán Viktor legkeményebb ellenfele Daniel Freund

2022. november 14. 09:05

„Ha Brüsszel befagyasztaná a pénzt, Orbán tönkremenne” – idézi a német EP-képviselőt a Die Tageszeitung.

2022. november 14. 09:05
null

A Die Tageszeitung printben megjelent „Orbán legkeményebb ellenfele” című véleménycikkében olvasható, hogy Daniel Freund EP-képviselőnek „küldetése van”, kitartóan kampányol az Orbán elleni szankciók mellett Brüsszelben, most mégis felröppent a hír, hogy „Magyarország és az EU közeledik a megállapodáshoz”.

A cikk beszámol arról, hogy Freund Budapestre utazott, és ott egy újságírónak vázolta fel, ha Brüsszel valóban befagyasztaná a pénzt, Orbán valószínűleg egyszerűen tönkremenne a rekordméretű infláció, a drága választási ajándékok és az üres államkassza miatt.

Freund nem érti, hogy a Bizottság miért nem használja ki ezt a helyzetet arra, hogy Orbánt újra elkötelezze az uniós normák mellett.

A német politikus attól tart, hogy egy „megállapodás” Orbánnal azt jelentené, hogy folytathatja a megkezdett irányvonalat: a magyar ellenzék felbomlott, a média nagyrészt állami ellenőrzés alatt áll, a civil szervezetek jogai korlátozottak, ahogy a hatalmi ágak szétválasztása is.

Daniel Freund nekiment von der Leyennek: „Már az orosz támadás előtt is túl elnéző volt Lengyelországgal és Magyarországgal"

Daniel Freund ismét a Twitteren kritizálta Magyarországot, valamint most az Európai Bizottság elnökét is kritikával illette, amiért nem elég szigorúan lép fel Magyarországgal szemben. Ursula von der Leyen már azelőtt túl elnéző volt Lengyelországgal és Magyarországgal a jogállamisági kérdésekben, mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát" - fogalmazott Freund. Nyitókép: AFP

NGO-kkal találkozott Freund

Freund szidja Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, aki „addig húzta, ameddig csak tudta”. Az új Integritási Hatósággal Freund szerint az a probléma, hogy az intézkedések elsősorban a közpénzek odaítélési eljárásait érintik. A jogállamiság érvényesítésére vonatkozó lépések nem tartoznak ide. „Az a követelmény, hogy egynél több vállalatnak kell jelentkeznie egy nyilvános pályázatra, könnyen kijátszható a látszatajánlatokkal” – panaszolta Freund.

Budapesten Freund találkozott a Helsinki Bizottság, a Transparency International és a K-Monitor képviselőivel is, akik fel vannak háborodva, mert Orbán Viktor úgy hajtotta végre az eljárást, hogy senkit sem vont be a kormányon kívülről. A legabszurdabb dolog az új Integritási Hatóság vezetőinek kinevezése volt – mondták. Ukrajna kérdésében Orbán Viktor már régóta nyíltan Moszkva pártjára állt, Az inflációért az EU oroszországi szankcióit okolja. A cikk azt is írja, hogy Orbán Viktor egy nemzeti konzultációt kísérő nagyszabású kampányt indított annak érdekében, hogy a magyarok kövessék őt.

 

Nyitókép: Rolf Vennenbernd / DPA / AFP

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Némber
2022. november 17. 18:46
Ha ez a kőkemény, akkor meg is nyugodhatunk
Némber
2022. november 17. 18:43
Ne költsünk egy fillért se a határ védelmére, engedjük rá a németekre a migránsokat. Brüsszel és a többi nyugati ország úgy sem foglalkozik vele.
Reszelő Aladár
2022. november 15. 18:48
Dr Miniszterelnököt ezzel a címmel most tényleg sikerült megsérteni.
Viktor76
2022. november 14. 18:05
Bolsevik getzik, új jelmezben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!