Békepárti felajánlás Kijevben – Mit keres Ukrajnában Novák Katalin?

2022. november 26. 15:04

Titokzatos ukrán jótékonysági akcióba szállt be a köztársasági elnök Kijevben.

2022. november 26. 15:04
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Péntek este látott napvilágot a hír, hogy Novák Katalin Ukrajnába utazik. Emlékezetes, a magyar-ukrán kapcsolatokban tapasztalható feszültségek miatt a háború óta magyar közjogi méltóság nem látogatott el Ukrajnába, bár ez a gesztus Európában divat lett. Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között legutóbb júniusban volt sajtónyilvános kapcsolatfelvétel, ekkor az ukrán elnök felhívta a magyar miniszterelnököt, hogy megköszönje neki Ukrajna EU-tagjelöltségének támogatását, az ukrán menekültek befogadását és az ukrán szuverenitás melletti kiállást. Emellett meghívta Orbánt Ukrajnába, de a találkozóra eddig nem került sor.

Magas beosztású magyar tisztviselő kétszer járt Ukrajnában a háború óta: Nagy István agrárminiszter az ukrán gabonaexportban nyújtott potenciális magyar segítségről tárgyalt júliusban Viktor Mikita kárpátaljai kormányzóval, a Kárpátalja megyei katonai közigazgatás vezetőjével, aki szeptemberben lapunknak is interjút adott. Emellett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka járt – szintén júliusban – Ukrajnában ukrán kollégája, Valerij Zaluzsnij főparancsnok meghívására. A köztársasági elnök látogatásával

most a legmagasabb szinten gyakorol Magyarország gesztust Ukrajnának.

Novák Katalin államfő ukrajnai látogatását – biztonsági okokból – csak egy nappal előre jelentette be a Sándor-palota, és további részleteket mindeddig nem közöltek. Novák egyelőre csak egy fotót hozott nyilvánosságra, melyen Zelenszkij elnök mellett többek között Mateusz Morawiecki lengyel és Alexander De Croo belga miniszterelnök társaságában látható. A köztársasági elnök a fotóhoz mindössze annyi kommentárt fűzött, hogy Kijevbe az ukrán elnök meghívására érkezett, és „ahol baj van, ott segítünk”.

Mi Ukrajna titkos terve?

A szűkszavú hivatalos kommunikáció ellenére a fénykép rengeteget elárul: világos, hogy a köztársasági elnök nem hivatalos látogatsára érkezett Ukrajnába, hanem keleti szomszédunk Grain from Ukraine – Bravery Feeds Planet (Gabonát Ukrajnából – A bátorság táplálja a bolygót) kezdeményezésének keretében. A kezdeményezés arra a problémára reagál, hogy a háború és a szankciók által felbolydított nemzetközi élelmiszerpiacon az egekbe szöktek a gabonaárak, ami az élelmiszerimportra szoruló afrikai és ázsiai országokat rendkívüli módon sújtja. Annak ellenére, hogy az ukrán gabonaexportról szóló ukrán-orosz-török megállapodás aláírása óta fizikailag már alig van akadálya annak, hogy Ukrajna törzsvásárlói hozzájussanak a létfontosságú élelmiszerhez,

a magas árak miatt a piacon most rendelkezésre álló kevés gabona a fizetőképes kereslethez – azaz például Európába – áramlik,

a szegény országok hoppon maradnak.

Ezt a helyzetet, amelyben a háború kirobbantása által Oroszország, a kereskedelmet gátló szankciók kivetésével a Nyugat, a Fekete-tenger nyugati partvidékének aláaknázása miatt pedig Ukrajna is felelősséget viselnek, mindenki igyekszik az ellenfele kárára keretezni. Oroszország a szankciók felelősségét hangsúlyozza, Ukrajna és a Nyugat pedig Oroszországét – mivel mindhárman attól tartanak, hogy a fejlődő világ őket fogja okolni az élelmiszerválságáért.

Szegény országoknak veszünk gabonát

Ebben a kommunikációs háborúban Oroszország október végén ledobta az atomfegyvert, és 500 ezer tonna ingyen gabonát ígért a szegény országoknak, Vlagyimir Putyin szeptemberben pedig ingyen műtrágyát is ajánlott neki – bár arról nem tudni, ezekből az ígéretekből eddig kik felé és mennyi valósult meg. Mivel Ukrajna – a szankciós energiaárak által gazdagított Oroszországgal ellentétben – súlyosan devizahiányos, ingyen gabonát nem tud osztogatni, ezért arra kérte gazdag nyugati szövetségeseit, hogy vásároljanak tőle gabonát a szegény országok számára. Ha az ukránok terve sikerül, jövő év közepéig akár hatvan gabonával megrakott hajó is megindulhat a kezdeményezés keretében Afrika legszegényebb országai felé.

Bár hivatalos kommunikáció erről még nem történt, valószínűsíthető, hogy Novák Katalin

azért látogatott Kijevbe, hogy Magyarország nevében felajánlást tegyen

a Grain from Ukraine program keretében, és ukrán gabonát vásároljon szegény országoknak. Magyarország régóta hangsúlyozza békepárti álláspontját, amely nem összetévesztendő az oroszpártisággal: hazánk az orosz-ukrán háború résztvevőit mielőbbi tűzszünetre és béketárgyalásokra szólítja fel, s amíg ez nem történik meg, Ukrajnát élelmiszerrel, dízellel, pénzzel támogatja. Ezt szolgálja az is, hogy Magyarország a 18 milliárd eurós uniós segélycsomag keretében kétoldalú pénzügyi támogatást ajánlott Ukrajnának.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 341 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XTRO
2022. november 27. 09:55
A valóság meg a tények némi tapasztalattal kiegészítve, azért tud segíteni..
Tárkány Álmos
2022. november 27. 07:05
Van az a (EU-s) pénz, amitől korpásodik Viktor haja! Ahogy katonáéknál mondják: tartsd a lépést és a pofád! ...és jönnek a kifizetések.
Kivűlálló
2022. november 27. 00:43
"Mit keres Ukrajnában Novák Katalin?" Bizonyára Ő is megkívánta Zelenszkij-t, mint Ursula von der Leyen! Ezért még egy hetes cikkely kinéz az országnak, mert Ursula nem fogja hagyni azt ami az övé...! :D :D :D Ursula egyébként Zelenszkij feleségét is (sic) kispadra ültette...! :D :D :D Viccet félre téve.... Szégyellje magát Novák Katalin, hogy elárulja a hazáját egy szaros ukránnak!
kelemikes
2022. november 26. 21:24
Orbán Viktor: Kell egy szuverén Ukrajna, hogy Oroszország ne jelentsen veszélyt Európára! Húú, de nehezen jutottunk el eddig... Oroszbarát honfitársaink ugye értitek? Mandis kommentekők is?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!