Elkaszálták: egyelőre nem lesz alapjövedelem Németországban

2022. november 14. 14:51

A segélyezetteknek ma már majdnem az ötven százaléka külföldi Németországban. A szövetségi tanács most elgáncsolta a szocdemek nagyszabású pénzosztási tervét.

2022. november 14. 14:51
null
Greczula Levente László

Kicsit több mint húsz évvel ezelőtt a Gerhard Schröder-féle szociáldemokrata–zöldpárti kormány a németországi társadalombiztosítási rendszer átfogó reformjára szánta el magát. Az új rendszer alapjainak kidolgozásával az egykori Volkswagen-menedzser, Peter Hartz vezette reformbizottságot bízták meg.

Ebből lettek aztán az azóta hol áldott, hol átkozott Hartz-reformok,

többek között a munkanélküli-segélyeket szabályozó Hartz-IV-csomag is. A Hartz-IV (Hartz-vier) mint szókapcsolat azóta afféle szállóigévé vált Németországban – és persze a közéleti-szakpolitikai viták állandó témájává.

Két évtizeddel később az Olaf Scholz-féle szociáldemokrata–zöldpárti–szabad demokrata kormány a Hartz-IV-rendszer megreformálására készül. Az új Hartz-IV-t Bürgergeldnek, azaz állampolgári jövedelemnek hívnák, s afféle alapjövedelemként szolgálna az arra jogosultak esetében. De nem mindenki örül neki egyformán.

Több segély, kevesebb feltétel: Bürgergeld

A Bürgergeld alapvetően a szociáldemokraták ötlete, de elvi szinten a szabad demokraták támogatását is élvezi. Az alapkoncepció szerint

az egyedülálló jogosultak havi „jövedelme” az eddigi havi 449 euróról 502-re emelkedne,

ami végső soron afféle egyszeri korrekciónak is tekinthető, hiszen infláció Németországban is van (csak jóval alacsonyabb, mint hazánkban). Ezzel a kormánypártok mellett a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU–CSU is egyetért.

A szociáldemokraták azonban azt is szeretnék, hogy a munkaügyi hivatalok ezután ne járjanak olyan szorgalmasan a segélyezettek nyakára, mint eddig (össze persze eddig sem törték magukat a Hartz-IV-jogosultak életútjának követésében, erre később még kitérünk): a jelenlegi rendszerben ugyanis van egy pár szabály, ami alapvetően mégsem tette leányálommá a segélyezetti státuszt Németországban. A segélyezettek például nem lakhatnak akármekkora lakásban és nem lehet akármekkora vagyonuk sem, ráadásul a havi segélyük megrövidítésével is számolniuk kellett, ha például nem jelentek meg a munkaügyi központokban szervezett konzultációs alkalmakon.

Az új Bürgergeld-koncepció lazítana az eddigi szabályokon, és – az előterjesztő Hubertus Heil szociáldemokrata munkaügyi miniszter szándékai szerint – azt is megígéri, hogy a segélyezés első hat hónapjában a jogosultaknak akkor sem kell majd retorzióktól tartaniuk, ha (az eddigi példánál maradva) nem járnak konzultálni a munkaügyibe.

Egyre több a segélyezett bevándorló

Az ellenzéki pártok, elsősorban persze a CDU–CSU nem ok nélkül orrontanak számolatlan pénzosztást a Bürgergeld-koncepció kapcsán. Az uniópártok (és egyébként az AfD is) azt mondják, hogy a szocdemek reformja újabb szög a németországi szociális piacgazdaság koporsójában, mert

érvelésük szerint megtérülőbbé teszi a munkakerülést, mint magát a munkát.

A testvérpártok közzétettek néhány számítást is, amelyek szerint adott esetben egy Bürgergeld-jogosult jobban kijön egy hónapban az állami ingyenpénzzel, mintha minimálbérre bejelentve dolgozna, de erről a baloldali elkötelezettséggel „egyáltalán nem” vádolható közmédia hírportálja, a tagesschau megírta, hogy félrevezető, tehát valószínűleg „az is”.

Álságosnak persze álságos a kereszténydemokraták aggodalma a segélyezés miatt, elvégre 2005 és 2021 lett volna tizenhat szűk esztendejük a saját ízlésük szerint megreformálni a rendszert, de ez valahogy elmaradt. Sőt. A CDU vezette kormányok több mint másfél évtizedes országlása akár a szociális ellátórendszerre mért szisztematikus szőnyegbombázásnak is felfogható: a Frankfurter Allgemeine Zeitung által szemlézett hivatalos statisztikák szerint 2015-ben még 4,6 millió német és 1,3 millió külföldi kapott Hartz-IV-t, mára viszont 3 millió német és 2,4 millió külföldi jogosult erre a segélyre. Mi történt?

Az elmúlt évek menekülthullámai, pontosabban az ezekkel járó szociális terhek láthatóan váratlanul érték a német kormányokat az elmúlt hét esztendőben.

Az ukrán menekülteket a balos kormánygyakorlatilag meg sem próbálta munkába állítani Németországban,

mindenkinek egyből megígérték a Hartz-IV-t, de hasonlóan járt el a nagykoalíció a „szíriai” menekültek esetében is.

A fentebb idézett statisztika tanúsága szerint a segélyezetteknek ma már majdnem az ötven százaléka külföldi – az ő számuk kis híján megkétszereződött, miközben a németeké 1,6 millióval csökkent.

Az előterjesztő Hubertus Heil beszél a Bundesratban a Bürgergeld vitáján (fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP)

 

Reform kell, de ez nem az

Mindez nem csak abból a szempontból jelent problémát, hogy egyre több olyan ember vesz igénybe szociális juttatásokat Németországban, akiknek az esetében még az elvi lehetősége sem áll fenn annak, hogy életük során bármikor is befizettek volna a közösbe, hanem abból is, hogy ezeket az embereket az időskori elszegényedés veszélye is fenyegetni fogja. Ha munkába is állnak egyszer, sokuknak életkoruknál fogva

esélyük sem lesz annyi szolgálati időt összegyűjteni idős korukra, amennyi után a megélhetéshez elegendő nyugdíjat folyósíthatnák nekik havonta.

A magyarhoz hasonlóan egzisztenciális válságban lévő német felosztó-kirovó nyugdíjrendszer átfogó reformja azonban egyelőre nem szerepel a jelzőlámpa-koalíció tervei között, mint ahogy az előző kormányok sem igazán mertek hozzányúlni a kérdéshez. Érthető okokból.

A német parlament egyfajta második kamarájaként szolgáló szövetségi tanács, a Bundesrat hétfő délelőtt nem meglepő módon elutasította a Bürgergeld bevezetését. A Bundestaggal ellentétben ott nem volt meg a kormánypártok szükséges többsége a javaslat elfogadásához.

Kis győzelem ez a kereszténydemokratáknak – azért csak kis, mert

ezzel még nem sikerült megakadályozni a Bürgergeld bevezetését, legfeljebb csak elhalasztani.

A vonatkozó törvényjavaslat most a Bundesrat és a Bundestag között működő egyeztető bizottság elé kerül majd, ahol a kormány képviselőinek nyomására valószínűleg rohamtempóban igyekeznek majd valamilyen kompromisszumos megoldást találni. Hogy a Bundesrat miben hajlandó engedni, az egyelőre még nem ismert.

Mindenesetre – ahogy az imént vázoltak sugallják – közel sem biztos, hogy a német szociális ellátórendszer jelenlegi és előre látható nehézségeire a Bürgergeld bevezetése a legjobb megoldás. Az viszont valószínű, hogy a rendszer további működését lehetővé tévő reformokat nem a jelenlegi szövetségi kormány fogja meghozni.

 

AFP: FRANK RUMPENHORST / DPA / Picture-Alliance via AFP

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2022. november 16. 15:04
Egyébként nálunk már be van vezetve a baloldalon, munka nélkül kapnak jó sok pénzt, csak azért mert vannak, szegény németek lemaradtak.....
Uga Buga
2022. november 15. 18:32
Olaszországban már három éve bevezették az alapjövedelmet és működik! A jövő visszavonhatatlanul ez !! Miért? Mert a jövő a produktivitás lesz, de nem négy-műszakos rabszolgákkal és éhbér alatti közmunkával, hanem robotokkal, célgépekkel automatákkal! Kivétel a munka alapú ....izmus lesz, ahol egy seprő gép vagy egy ároktisztító gép helyett százak kapirgálnak: "- Had lássa már a gyerek, munkába indul az apja..." - hallhattuk a kis fasisztoidtól!
Boruss Demeter
2022. november 15. 08:42
De hát...de hát...Klára asszony elintézte!
szárma
2022. november 14. 20:53
Kár, megérdemelték volna ezt a marhaságot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!