Ezért fájna Oroszországnak a svédek és a finnek NATO-csatlakozása

2022. november 23. 12:32

Svédország és Finnország belépésével Oroszország újabb NATO-s szomszédokat kapna, pedig a Kreml állítása szerint részben éppen emiatt harcolnak az ukránokkal.

2022. november 23. 12:32
null

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, az orosz-ukrán háború előtt a Kreml által megfogalmazott orosz sérelmek között

az első számú érv volt, hogy a NATO keleti terjeszkedésével megsérti az Oroszországnak a Szovjetunió felbomlása után tett ígéretét,

és a bővítésekkel eljutott az orosz érdekszféra határáig, Ukrajna és Grúzia felvételével pedig már behatolt volna ebbe a zónába. A hadműveletek megindulása után Putyin többször is ezt az érvet hozta fel a háború megindításának fő érveként. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Ukrajna helyett a svédek és a finnek?

A Kreml korábban hangsúlyozott álláspontja azért is lehet érdekes ismét, mert Törökországot és hazánkat leszámítva, már az összes többi NATO-tagállam ratfikálta a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – mutat rá szerdai cikkében a Portfolio. Mint írják:

Svédország felvétele a NATO számára „nagy nyereség” lenne,

hiszen a svédek igen fejlett fegyverrendszerekkel rendelkeznek, valamint a hadseregük modernizációs szintje már most is felülmúlja több NATO-tagállam mutatóit – idézi a portál Peter Caddick-Adams, brit történészt.

A lap arról is tájékoztat továbbá, hogy egy felmérés szerint a két skandináv állam lakosságának több mint fele úgy gondolja:az orosz-ukrán háború elindulása miatt egyre több érdekük fűződik részt venni egy védelmi szövetségben.

Ez aligha fog majd tetszeni az oroszoknak

A két északi állam felvétele a NATO-ba így vélhetően közel sem egyezik az orosz érdekekkel, hiszen érdekérvényesítési lehetőségük gyengülni fog,

ráadásul a finnek földrajzilag is közel fekszenek Oroszországhoz, 1340 kilométer hosszú közös határban is osztoznak az oroszokkal.

A fentiek tükrében tehát aligha támogatja Oroszország a finnek és a svédek csatlakozási ötletét.

„A Nyugat – beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét – a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot – vélekedik Tálas Péter. Mely szakaszában jár az ukrajnai háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál? A biztonságpolitikai szakértő válaszol a Mandiner Világrend adásában.

„Most dől el, milyen gyorsan jön el a poszthegemoniális világrend" - Mandiner Világrend

„A Nyugat - beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét - a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot". Mely szakaszában jár a háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál?

– vélekedik . Mely szakaszában jár az ukrajnai háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál? A biztonságpolitikai szakértő válaszol a adásában.

A nyitóképen Sanna Marin finn miniszterelnök látható. A kép forrása: Diego Ravier / Hans Lucas / AFP

 

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. december 22. 06:54
Putyin agresszív terjeszkedésétől Oroszország minden szomszédja tart. Ez ilyen 1xű.
Szabó Tamás
2022. november 24. 19:31
Mekkora esélye van, hogy pl. a finnek valóban orosz céltáblák akartak lenni? Kicsi. És annak, hogy maguktól megkockáztatnak hadi cselekményeket Oroszo. ellen? Annak is. És annak, hogy Oroszo. VALÓBAN valaha is megtámadta volna őket? 0. Akkor most majd egy harcos szövetséggel mit is lépnek előre a biztonság felé?
kikicsoda
2022. november 24. 18:55
Orosz szempontból, Svédország és Finnország sohasem volt orosz érdekszféra. Azok mindég is legfeljebb ütközőzónák voltak. Ukrajna, azonban, csakúgy mint Kazaksztán, mindég szerves része volt az orosz érdekszférának.
Valandil
2022. november 23. 16:08
Amúgy ez a csajszi nem a bulivideók óta ilyen aktív NATO ügyileg? Lehet, hogy van annak a videónak folytatása is? (Olyan 18+ kategória.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!