Megkínzott emberek holttestét találták meg Herszonban

2022. november 17. 09:04

Számos további börtön és temetkezési hely feltárása várható.

2022. november 17. 09:04
null

Hatvanhárom ember holttestét találták meg ukrán bűnüldöző szervek Herszon déli régiójában a megszálló orosz csapatok kivonulása után. A testeken az ukrán belügyminiszter közlése szerint kínzások nyomait fedezték fel.

„Most 63 holttestet találtak Herszon régióban, de tudnunk kell, hogy

– idézte csütörtökön az ukrán Interfax hírügynökség Denisz Monasztirszij ukrán televízióban elhangzott nyilatkozatát.

Több mint 400 esetben tártak fel háborús bűncselekményeket

Szergej Sojgu hadseregtábornok, védelmi miniszter november 9-én rendelte el az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében.

Az ukrán bűnüldöző szervek 436 esetben tártak fel háborús bűncselekményeket a régióban az orosz megszállás óta. Tizenegy fogvatartási helyet fedeztek fel, ezek közül négy helyen kínozták is a foglyokat.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a halottak exhumálása folytatódik, a kínzási eseteket rögzítik.

A foglyokat gyakran bántalmazzák áramütéssel, illetve verik, fojtogatják őket

Andrij Kovalenko, a herszoni területi ügyészség ügyésze a New York Timesnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a térségben az oroszok 800 foglyának őrizetbe vételéről gyűjtöttek tanúvallomásokat. Ezekből kiderült, hogy a foglyokat gyakran bántalmazzák áramütéssel, illetve verik, fojtogatják őket.

Ukrán és nemzetközi vizsgálatok szerint az orosz csapatok által megszállt ukrán területeken háborús bűnöket követtek el.

Moszkva tagadja a polgári lakosság elleni atrocitásokat.

Más, korábban orosz csapatok által megszállt területeken is találtak tömegsírokat, köztük olyanokat, amelyekben a polgári áldozatokon kínzások nyomait fedezték fel.

(MTI)

Nyitókép: CELESTINO ARCE / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2022. november 18. 14:32
"Az ukrán bűnüldöző szervek 436 esetben tártak fel háborús bűncselekményeket a régióban az orosz megszállás óta." Pontosabban az ukrán bevonulás óta. Érdekes, hogy az ukránok sohasem a bevonulás után közvetlenül találnak megkínzottakat, hanem csak a kijárási tilalmuk bevezetését követően több nappal. Pedig az orosz "megszállás" idején nem volt kijárási tilalom, ezért ha bármi ilyesmi lett volna, azt az ottaniak tudták volna és elmondják az ukránoknak - elvégre szeretettel fogadták a bevonuló ukikat... állítólag. Az ukrán "történetekben" szinte mindig feltűnik egy-egy ordas hazugság. Nem tévedés, hanem hazugság. Nagyon sajnálom valamennyi ukránt és oroszt, akinek tönkretette az életét a háború, de az uki apparatcsikokat egyáltalán nem.
Troppauer Alfréd
2022. november 17. 19:04
"Számos további börtön és temetkezési hely feltárása várható." Hát igen. - Most még várni kell, amig az ukrán "tisztogatás" hullái kihúlnek...
nempolitizálok
2022. november 17. 16:53
"Az ukrán biztonsági erők 39 oroszbarát aktivistát lőttek le Herszonban a mentőszolgálat szerint. "Megbízhatóan ismert 39 oroszbarát aktivista kivégzéséről. Holttestüket nem adták át hozzátartozóiknak, és a tervek szerint olyan színpadi jelenetekben használják fel, amelyek állítólag Oroszország háborús bűneiről tanúskodnak" - mondta a forrás. További 74 hersoni lakost ismeretlen helyre vittek."
borsika
2022. november 17. 12:42
Ez nagyon meglepő. Ha jobban odateszik magukat, a túlélők holttestét is megtalálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!