Orbán: Békefórumként tekintünk a Türk Államok Szervezetére

2022. november 11. 09:18

A kormányfő szerint a legnagyobb probléma, hogy Európában a békét akarók hangja sokkal halkabb azokénál, akik súlyosbítják a feszültséget.

2022. november 11. 09:18
null

Magyarország az ukrajnai háború szempontjából békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ) – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az üzbegisztáni Szamarkandban, a szervezet csúcstalálkozóján.

Felszólalásában hangoztatta, hogy a türk szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország az egyetlen Európában megmaradt keleti nép, és földrajzi elhelyezkedése folytán, Ukrajna közvetlen szomszédjaként, a háború hatásai óriásak és azonnal jelentkeznek hazánkban.

„Több mint egymillió menekült érkezett, az infláció az egekben van, és soha nem láttunk még olyan magas élelmiszer- és energiaárakat, mint most” – fogalmazott. Kijelentette:

Magyarország célja, hogy tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és mielőbb béketárgyalások kezdődjenek. Csak ez tud véget vetni az energiaválságnak is

– szögezte le a miniszterelnök. Úgy vélekedett: a legnagyobb probléma, hogy Európában a békét akarók hangja sokkal halkabb azokénál, akik súlyosbítják a feszültséget. Az EU „eszkalációs spirálban” van, ráadásul a nemzetközi intézmények egyre inkább átpolitizálódnak, beszűkül a józan észre épülő, értelmes párbeszéd lehetősége – mondta.

Nehéz helyzetet teremtett fogalmazása szerint az is, hogy az Európai Unió súlyos szankciókat fogadott el, és ezek tovább rontják a terveket. Az eredeti terv az volt, hogy meggyengítik Oroszországot, és kikényszerítik a békét, de ennek az ellenkezője történt: a háború folytatódik, és nem Oroszország gyengült meg, hanem az európai gazdaság – fejtette ki.

Hozzátette: meglátása szerint

Európának nincsen önálló akarata, ezért arra kell számítani, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját fogja támogatni, a

minek következménye viszont, hogy az EU-ban több évre előre súlyos gazdasági helyzettel kell számolni.

A miniszterelnök elmondta, Magyarország érdekelt a kelet-nyugati együttműködés fenntartásában, mert ha nincs ilyen együttműködés, „mi Közép-Európában mindig rajtavesztünk”. Hazánk ezért teljes mértékben támogatja a Türk Államok Szervezetének munkáját, és azon lesz, hogy a következő évtizedben a türk víziót sikeresen végrehajthassák – tette hozzá.    

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Magyarország csatlakozik a kereskedelem könnyítésére és gyorsítására irányuló javaslatokhoz, és támogatja a türk befektetési alap létrehozását.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. november 11. 11:14
Na adtunk egy nagy pofont az aszálynak. Intézetet hozunk létre, hogy kikutassuk természetét, bár tudjuk, hogy az eső híánya okozza. Lehetne ellene védekezni csatorna rendszerekkel fúrt kútakkal. Az első túl drága, a másodikat pedig akadályozzuk bürokratikus és anyagi feltételekkel. Már minden paraszt ismeri az öntözéstechnikákat, megvalósításához csak a pénze, vagy a vize nincs meg. Mert a földben lévő dolgok a kormány hatásköre, majd koncessziós pályázatot írunk ki rá. A győztes már ismert emberünk lesz! Ez is olyan ötlet, mint a világszerte müködő földrengés előrejelző intézetek! Eddig még minden földrengés meglepte a környékén élőket!
káli
2022. november 11. 11:10
Világseggluka országok híres és jelentős békefóruma!
jánosbácsi
2022. november 11. 10:41
Zavaros gondolkodású kevertfajú Orbán Viktor egyrészt harcot folytat az iszlám ellen ,másrészt szövetséget köt az iszlám országokkal. A nyugati világ első számú védelmezőjeként tünteti fel magát közben meg ott szúrja hátba a nyugati szövetségeseit ahol csak tudja .
csulak
2022. november 11. 10:37
nos azerbajdzsan eseteben bekerol nembeszelhetunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!