Uniós biztos: A javasolt reformokat Magyarországnak hatékonyan végre kell hajtania!

2022. november 18. 20:42

A magyar igazságügyi függetlenség terén az Uniónak továbbra is aggályai vannak.

2022. november 18. 20:42
null

Amennyiben az Európai Bizottság megállapodik Magyarországgal a helyreállítási tervvel kapcsolatban, akkor a magyar kormány által javasolt reformintézkedéseket nagyon fontos lesz hatékonyan és erőteljesen végrehajtani – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos pénteken Brüsszelben.

Reynders az uniós tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek pénteki tanácskozása után adott sajtótájékoztatóján elmondta: a magyar igazságügyi függetlenség terén az uniónak továbbra is aggályai vannak, ezért fontos hogy a magyar kormány foglalkozzon ezzel a területtel. Mint mondta, Varga Judit igazságügyi miniszterrel tartott tárgyalásai nagyon konstruktív módon zajlottak e kérdésben és

„maximálisan kihasználták megbeszéléseiket a politikai befolyástól mentes magyar igazságszolgáltatás védelme érdekében”.

Hangsúlyozta: a legújabb fejlemények azt mutatják, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlensége sürgős védelemre szorul. Példaként említette, hogy júliusban az Országos Bírói Tanács megállapította, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke 2021-ben több bírót jogellenesen nevezett ki. Megjegyezte továbbá, hogy e hónap elején a kormánypárti média lejárató kampányt folytatott az Országos Bírói Tanács két bírája ellen, miután találkoztak a magyarországi amerikai nagykövettel.

„Az ilyen személyes támadások indokolatlanul nagy nyomást gyakorolnak a bírói függetlenséget garantálni hivatott testületre és súlyos jogállamisági aggályokat vetnek fel” – tette hozzá.

Több aggályos területre mutattak rá pénteken

Reynders elmondta, hogy a 7-es cikk szerinti eljárás keretében megtartott ötödik, pénteki meghallgatáson rámutatott az jogállamiság magyarországi helyzetének több aggályos területére. A véleménynyilvánítás szabadságát illetően kiemelte, hogy a magyar médiafelügyeleti hatóság, a Médiatanács teljes egészében a kormánypárt által jelölt tagokból áll. A bizottság az uniós bírósághoz fordult, mert a Médiatanács megtagadta a független Klubrádió műsorszolgáltatásának megújítását, ami véleményünk szerint jogsértésnek minősül – emlékeztetett.

Hozzátette: a bizottság amiatt is az uniós bírósághoz fordult, mert azok a jogi rendelkezések, amelyek tiltják vagy korlátozzák a 18 év alattiak hozzáférését olyan médiatartalmakhoz, amelyek a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg, sértik az uniós jogot, az emberi méltóságot és a megkülönböztetésmentesség elvét.

Reynders ezenkívül felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány veszélyhelyzeti intézkedései, amelyeket az ukrajnai háborúra hivatkozva vezetett be, indokolatlanul beavatkoztak a vállalkozások működésébe.

„Ez a kép azt mutatja, hogy a jogállamiság számos területén még mindig elég jelentős aggályok vannak.

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a bizottság mindig kész a párbeszédre.

Bek: Egyes tagállamok szerint Magyarországon történt előrelépés

Mikulás Bek uniós ügyekért felelős cseh miniszter a soros cseh uniós elnökséget képviselve elmondta: a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló pénteki meghallgatás azt mutatta, hogy egyes tagállamok úgy vélik, Magyarországon történt előrelépés, de más tagországok fenntartják aggályaikat.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner-archív
 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2022. november 19. 12:23
"A magyar igazságügyi függetlenség terén az Uniónak továbbra is aggályai vannak." A unió is felkapta úgy látszik a vizet a kis David titkos bírófogadásán.
SyncBaer
2022. november 19. 11:48
Tényleg ennyi? Gondolom, az uniós biztos úrnak (Didier Reynders) a legfontosabb érvei lettek kiemelve. 1) Bírói kinevezések: a témában a 444 (FOS termék, tehát biztosan igaz!) hosszú cikkben ír, de az "aggályos", a "jogi kiskapu" és egyéb jogilag értelmezhetetlen megállapításoknál nem jutnak tovább. https://helsinkifigyelo.444.hu/2022/09/03/torvenybe-utkozo-biroi-kinevezesek-a-kurian 2) OBT bírók az USA nagykövetségen. Nagy valószínűséggel készült a megbeszélésről jegyzőkönyv, sőt hangfelvétel, a médiában be kell mutatni vagy le kell játszani és kiderül, hogy kell-e aggódni a bírói függetlenség, vagy a médiumok támadása miatt. 3) Médiatanács tagjai. Legyen szíves Reynders úr, objektíven mutassa be, hogy az EU tagállamaiban hány olyan van, ahol az azonos, vagy hasonló pozícióra a parlament kétharmados hozzájárulásával választanak elnököt és a parlament frakcióiból delegált bizottság, egyhangú döntéssel választ tagokat. 4) 18 év alattiak médiatartalmakhoz hozzáférése buzizkodás és nem megváltoztatás témakörökben. Hiszi a piszi, hogy ezekről a gyerekek komoly orvosi lapokban keresnének igazodási pontot, hiszen meg sem értenék. Ilyesmiről pornó- és homoszexuális propagandalapok/oldalak írnak, ezeket kellene propagálni? Noormális?
Box Hill
2022. november 19. 11:27
"A magyar igazságügyi függetlenség terén az Uniónak továbbra is aggályai vannak." Nekem is. Egyetlen bíró sem lett megbüntetve, akinek ítéleteit semmisnek nyilvánították a rendszerváltás után.
zolizolizoltan
2022. november 19. 11:07
Az EU a végrehajtást fogja ellenőrízni, az új jogszabályokkal nem lesz baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!