Kövér László: A kárpátaljai magyarok harminc éve küzdenek az autonómiáért

2022. november 06. 18:51

A házelnök hozzátette: a kárpátaljai magyar ügy megoldásra váró európai ügy is.

2022. november 06. 18:51
null

A kárpátaljai magyar ügy megoldásra váró európai ügy is – fogalmazott a verbőci református gyülekezetnek a temploma felújítása alkalmából küldött levelében Kövér László, az Országgyűlés elnöke, újra megerősítve, hogy a kárpátaljai magyarok „mindig és mindenben” számíthatnak Magyarország és a magyar nemzet támogatására.

A beregszászi járási Verbőc községben vasárnap hálaadó istentiszteletet tartottak a helyi református templom felújításának befejezése alkalmából. Az Országgyűlés elnöke a gyülekezetet és a kárpátaljai magyarokat levélben köszöntötte, amelyet Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője olvasott fel.

A házelnök Kossuth Lajos szavait idézve – „akkor a legnagyobb a sötétség, amikor a hajnal közel van” – úgy fogalmazott, hogy ismét sűrűsödik a sötétség Kárpátalján, Ukrajnában és Európában egyaránt. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna bő három évtizeddel ezelőtti megalakulásakor a több mint ezer esztendeje a szülőföldjén élő kárpátaljai magyarság feje fölött „a nemzetközi nagyhatalmi politika hét évtized alatt negyedszer változtatott impériumot” a megkérdezésük nélkül.

Magyarország szomszédos országként egy szuverén, erős és demokratikus Ukrajna létrehozásában érdekelt, amely képes biztosítani polgárai számára a szülőföldön való boldogulás lehetőségét.

Ez volt, és ma is ez a magyar nemzeti érdek – mondta Kövér László.

A kárpátaljai magyarság több mint három évtizede békés eszközökkel küzd azért, hogy Ukrajna lojális és értékteremtő államalkotó közösségeként, de egyúttal az egységes magyar nemzet részeként, Ukrajna szuverenitását tiszteletben tartva, de autonóm módon szervezhesse meg közösségi életét, szabadon rendelkezhessen gazdasági erőforrásai fölött, és jogilag is biztosítva legyen kultúrájának és nemzeti méltóságának tisztelete – hangsúlyozta.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. november 07. 08:11
Álmodozunk Kárpátaljáról! Már 32 éve nem tudtunk ott érdeklődés híányában 1 pártot összetákolni, amely valamilyen szervezet keretet adna az őslakosoknak. Pedig öntsük oda a pénzt hűs halomba! Elértük azt, hogy jelenleg a térségben 300 ezren vallják magukat magyar anyanyelvünek, de csak 150 ezren magyar nemzetiségünek! Ma a Kárpátaljai tanácsban a 150 ezer magyart számitva a KMKSz. t 12 főnek kellene képviselni, de csak 8 an vannak! Még ez a kevés magyar se rájuk szavazott! A népszavazási ábrándot a határmódosításra felejtsük el! Autonóm Kárpátalja??? Szintén felejtős- Van ott már 32 éve egy Rutén Nemzeti Párt, melynek célja a Kárpátaljai Rutén Köztársaság megalakítása. Kicsit népesebb közösség a miénknél.
Lisa
2022. november 07. 06:47
Tegnap jelentette be a BASF, hogy februártól nem lesz gázuk. Akkor kb 39000 ember veszítheti el a munkáját. És a többi kis cégekröl nem is szóltak.
Eudocimus Ruber
2022. november 06. 23:41
Tömjén Zsolt kétcsöves vadászpuskval kisérje ki a Parlamentből. Akkor talán elindul a megtisztulás.
Eudocimus Ruber
2022. november 06. 23:30
Kövér disznó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!