Magánbunker-építési láz tört ki Oroszországban

2022. november 20. 15:44

A kereslet 430 százalékkal ugrott meg, egy kisebb privát bunker építése 1 millió rubelnél (6,5 millió forintnál) kezdődik.

2022. november 20. 15:44
null

Egyre többen aggódnak a háború miatt Oroszországban, legalábbis ez szűrhető le egy orosz lap felméréséből, amely szerint szeptember óta 430 százalékkal nőtt a magánbunkerekre leadott megrendelések száma – olvasható a Világgazdaság cikkében. A portálon azt írják: elsősorban a szeptemberben elrendelt részleges mozgósítás után ugrott meg a leginkább a kereslet, bár már előtte is voltak érdeklődők. 

Elsősorban a határhoz közel élők építkeznek

A legtöbben Oroszország déli részéről rendeltek maguknak bunkert,

leginkább olyanok, akik közel élnek az ukrán határhoz.

Sokan többszemélyeseket rendelnek, amely megnehezíti a kivitelezést. Egy létesítmény elkészítése 2-3 hónapot vesz igénybe, de a megnövekedett érdeklődés miatt várhatóan még inkább elhúzódik a kivitelezés. 

Közel 100 millió forintot is elkérhetnek egy bunkerért

Egy kisebb privát bunker építése 1 millió rubelnél (6,5 millió forintnál) kezdődik, ebbe szinte csak a betonépítmény, a levegőztető- és fűtési rendszer tartozik bele. Egy olyan építmény, amelynek már külön generátora, vízellátása és fürdőszobája is van, annak a költsége négyszer-ötször többre rúg.  Egy másik cég ennél is többért épít, de ők egy 246 ezer dollárnyi rubelért (97 millió forintért) cserébe egy komplett, mindennel felszerelt 50 négyzetméteres bunkert készítenek – olvasható a cikkben.

Fotó: SANA / AFP

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. november 21. 01:47
Nem sok az az 50 négyzetméter. Egy bunkerben olyan helyiségek is kellhetnek, amelyek normális épületbe nem. Nagy raktár az élelmiszernek és az a bunker működéséhez szükséges egyéb anyagoknak. Üzemanyag generátorhoz, főzéshez, vegyi anyagok a vegyi, biológiai, atomtámadások ellen, hullazsákok stb. stb. stb. Friss paradicsomot termeszteni a föld alatt. Hullakamra. Titkos helyiségek, vészkijárat, vezérlő központ, szóval ez a néhány személyes bunker néhány veszély ellen csak a belépő szint. S persze egy jó bunker gondol a háziállatokra is. Egy család nem fogja elhagyni a családtag állatait, csak mert bombázás, atomtámadás van.
Lajoss
2022. november 20. 21:44
Érzik a vesztüket..
szandrarabo
2022. november 20. 17:28
De azért nagyon jó ez a háború, meg támogatja az orosz lakosság, ugye? Istenem, azt kívánom, hogy akik szerint a Putyinék jól jártak el ezzel a háborúval, az költözzön el egy ilyen bunkerbe. Sajnálom az orosz lakosságot is, ilyen egy gyilkos, elmeroggyant, korrupt vezetéssel nem lesz fényes a jövő.
Fekete Ló
2022. november 20. 16:10
Öööööö -- milyen statisztikát használunk? Amelyet mi hamisítottunk, vagy találtunk ki ex hasibus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!