Ha a kormányon múlik, meglesz tavasszal a pedagógusbéremelés – Navracsics Tibor a bizottsági döntésről

2022. november 24. 11:00

Navracsics Tibor bízik abban, hogy nemcsak a megállapodás lesz meg Brüsszellel az év végéig, de a jövő évben az Európai Bizottság belátja, hogy rendben zajlik a teljesítés. „Így megérkezhetnek a források, és tavasszal megtörténhet a pedagógusok béremelése, rajtunk nem fog múlni” – nyilatkozta a Mandinernek a területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

2022. november 24. 11:00
null
Szalai Laura
Szalai Laura

„Informálisan értesültünk arról, hogy szerdán délután egy sajtó háttérbeszélgetésen ismertette az álláspontját a Bizottság, ami szokatlan, az eddigi tárgyalások során a kormány és a Bizottság is tartotta magát ahhoz, hogy fejlemények esetén egymást értesítik először” – reagált a miniszter újságíróknak az uniós forrásokkal kapcsolatos brüsszeli fejleményekre. Hozzátette, ez kellemetlen meglepetés; „én dolgoztam a Bizottságban, mindenkinek volt gyerekszobája”  – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mi a legfőbb kifogása a testületnek, Navracsics Tibor úgy fogalmazott: „olvasgatják az újságcikkeket”, és abból próbálnak meg következtetéseket levonni. „Hivatalosan nem kaptunk semmilyen értesítést. Azt látjuk, hogy az az eredeti célkitűzés, amely mentén júliusban elkezdtük a munkát – miszerint év végégig szülessenek meg azok a megállapodások, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós forrásokhoz hozzáférjünk – továbbra is él” – szögezte le. Hozzátette, ha hinni lehet a tudósításoknak, akkor a Bizottság meg fogja erősíteni, hogy az újjáépítési alappal kapcsolatos megállapodást megköthetjük, és a kohéziós pénzekhez hozzáférést biztosító partnerségi együttműködést is aláírhatjuk. „Ha ez megvan, akkor elértük az ez évre tervezett célunkat” – húzta alá. Emlékeztetett, hogy az eredeti megállapodás jövő évi teljesítési pontokat is tartalmaz, például az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan, de a kormány bízik abban, hogy ha időarányosan teljesíti a vállalásokat, akkor hozzájutunk a forrásokhoz.

További kérdésre válaszolva hangsúlyozta: egyelőre nem kell B terv, a helyzet nem okoz nehézséget a költségvetés számára, mivel a nem visszatartott források elegendők ahhoz, hogy az induló projektet tervezzék.

„Az Integritási Hatóság független intézmény, a vezetőit az EB-vel kötött megállapodás alapján választották ki tőlünk független személyek” – reagált arra, hogy Brüsszel kifogásolhatja-e a kinevezett személyeket. Megjegyezte:

furcsa, hogy a Bizottság számára a függetlenség csak akkor biztosított, ha nekik tetsző személyek kerülnek pozíciókba.

Annak kapcsán, hogy a kormánynak milyen további igazságügyi vállalásokat kell tenni, Navracsics Tibor kiemelte: úgy tudja, hogy az Országos Bírói Tanács hatáskörének – például javaslattételi és véleményézesi joggal kapcsolatos – erősítéséről van szó; a kormány már tárgyal ezekről a kérdésekről a Bizottsággal, és közel vannak a megegyezéshez.

„Időbeli problémák vannak, mert sarkalatos törvényeket nem tudunk gyorsan átvinni az Országgyűlésen. Érdekes, hogy a Bizottság bírálja a törvényalkotási tempót, de közben kifogásolja, hogy nem elég gyorsan hozunk meg bizonyos jogszabályokat” – hívta fel a figyelmet, leszögezve: az biztos, hogy „minden határidőre meglesz”.

Ismert, a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán azt írta, „megbízható” brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy „a Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit”. A helyzet azonban másként fest: lapunk tegnap elsőként számolt be arról, hogy az Európai Bizottság elfogadja a Magyarország által benyújtott tervet a helyreállítási alapról, és aláírja a partnerségi megállapodást az operatív programokról, de további feltételekhez akarja kötni az uniós pénzek kifizetését.

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád 

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. november 24. 16:22
bocsi, a kormányon múlik még egyáltalán valami, vagy már minden az EU-n múlik?
Akitlosz
2022. november 24. 15:36
Ő már megkapta a 30%-os béremelését az unionista munkájáért.
csulak
2022. november 24. 15:23
sajnos ez nem a Kormanyon mulik
szandi-mandi
2022. november 24. 15:00
Szerintem a pedagógusoknak oda kell adni a béremelést. Azt viszont újra kell számolni, szabályozni, hogy sok vagy kevés a pedagógus. Elég, ha a minőségi része marad a pályán. A diákok túlterhelése miatt kevesebb óra, tárgy, tanár kell. 30 fő alatti osztályban tartott óra után csak arányosított bér jár. Viszont teljes létszámú osztályban tartott óra után a jelenleginél magasabb bér jár. A bértömeg maradhat szinten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!