Északi Áramlat-ügy: ismeretlen hajók portyáztak a vezeték felett a detonáció idejekor

2022. november 13. 14:32

A hivatalos nyomozásról nincs érdemi információ, azonban egy magáncég a felvételeket látva erre a következtetésre jutott.

2022. november 13. 14:32
null

Két, azonosítójel nélküli hajó látható a műholdas adatokon, melyeket az Északi Áramlat gázvezeték szeptemberi rongálása idején készítettek. Mint ismert, szeptember 26-án történtek robbanások az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 balti-tengeri vezetékein, aminek következtében 40 ezer tonna metán szabadult ki. 

A dán és a svéd hivatalok is nyomoznak az ügyben, hogy kiderítsék, ki és mi felelős a vezetékek 50 méteres szakaszát elpusztító detonációért. A két vizsgálatról egyelőre nem érkeznek információk, azonban a Wired talált egy amerikai céget, mely megvizsgálta a műholdas adatokat. 

– közölték korábban a skandináv országok hatóságai.

Fotó: ImageSat International (ISI) / AFP
Fotó: ImageSat International (ISI) / AFP

A SpaceKnow magáncég szerint két sötét hajót lehet látni a robbanás közvetlen közelében, a merénylet több négyzetkilométeres körzetében az akció előtti hetekben 25 hajó haladt el, azok közül 23 hajón ment az automatikus azonosítórendszer, az AIS transzpondere. 

Ennek az eszköznek a segítségével lehet látni az érintett hajó pontos helyét, nevét, irányát és egyéb adatait, ez a berendezés szolgál arra, hogy elkerülhetőek legyenek az ütközések. Szakértők szerint, amelyik hajón nincs az AIS bekapcsolva, felmerül a tiltott tevékenység gyanúja, például az illegális halászat vagy csempészet.

– jelezte Jerry Javornicky, a SpaceKnow vezetője, aki a műholdak SAR-radarjain találta a furcsa, jelöletlen hajókat. 

Megállapították, hogy az egyik hajó 95, a másik 130 méter hosszú volt, Javornicky szerint legalább egyiküknek közel volt a merénylethez.

Nyitókép: svéd partiőrség/AFP

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
norbert1970
2023. január 02. 21:16
Ismeretlen hajók ismert brit búvárokkal.
machet
2022. november 14. 15:16
Ugyanmár, csak azt nem tudják manapság amit nem akarnak.Egyértelmű,a világ demokratái bármit megtehetnek.
Orbanophyl
2022. november 13. 20:16
Milyen kis balfék cég lehet ez a Space Know, ha műholdas azonosítással foglalkozik és nem tud beazonosítani egy 130 méteres hajót?? A cigarettás dobozra írt szöveget el lehet olvasni. Esetleg ezek az amcsi hajók nincsenek nyilvántartasba véve?
fintaj
2022. november 13. 18:15
A farhullám alapján is lehet azonosítani az ott mozgó hajó útját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!