Erdogan: Előkerítjük az aljas támadás elkövetőit

2022. november 13. 16:46

A török elnök információi szerint az isztambuli robbantásnak hat halottja és 52 sebesültje van.

2022. november 13. 16:46
null

 Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást, amelynek információi szerint hat halottja és 52 sebesültje van.

Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik a támadás elkövetőit. A detonáció közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon.  Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is Isztambulba tart.

(MTI)

Nyitókép: TUR PRESIDENCY / MURAT CETINMUHUR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Óriási robbanás Isztambulban: legkevesebb négyen meghaltak

Hangos robbanás rázta meg a török nagyváros Istiklal bevásárlóutcáját. A török sajtó még csak annyit közölt, hogy legkevesebb négyen meghaltak, többen megsérültek - írja vasárnap három órakor az Euronews. A robbanás nem sokkal helyi idő szerint délután 4 után történt, amikor jellemzően a legnagyobb a forgalom az utcán.

 

Frissítés, 22:00: Fuat Oktay török alelnök elmondása alapján terrorcselekmény történt. A hat halálos áldozatot követelő detonáció sebesültjeinek száma 53-ról 81-re emelkedett, közülük két ember állapota súlyos. Oktay később a robbantás helyszínén újságíróknak azt nyilatkozta, hogy terrorcselekményként kezelik a helyzetet. A merényletet egy nő hajtotta végre egy pokolgép felrobbantásával – ismertette. A török alelnök arról ugyanakkor nem tett említést, hogy öngyilkos merénylet történt-e.    A detonáció közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon.    

A történteket követően nagyszámú rendőr-, mentő- és tűzoltóegység érkezett a helyszínre. A sérülteket kórházba szállították. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől. A levegőben helikopter körözött.  Az Anadolu török állami hírügynökség tájékoztatása szerint Oktay mellett Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is a helyszínre érkezve informálódott az esetről.    

Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított.  Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phm045
2022. november 13. 19:43
Svéd cserediákok voltak........
tgely
2022. november 13. 18:55
Elsősorban a Török-Irán-Szaudarábia konstellációban kellene értelmezni ezt a robbantást. A Nato érdekeltségnek nem látszik közvetlen értelme.
Magyarok Pásztora
2022. november 13. 18:42
Benne van a jenkik keze az biztos. It's done.
sersem4
2022. november 13. 18:19
Valami nevenincs örmény szervezet vállalta a felelősséget. Az örmények mostanában háborúztak az azeriekkel, pont nem hiányzik nekik egy újabb front. Érdekes Irán is, ahol szintén színes kis kurd, meg egyéb kisebbségi forradalmacska van. Valakik, már megint szitjak a konfliktust, lángba akarják borítani az egész térséget , bizonytalanná téve az orosz-török energia ellátási útvonalat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!