„Moszkvában egyértelmű volt az üzenet: politikailag véged van” – mondja Angela Merkel a Spiegelben

2022. november 25. 12:01

Putyin szerinte csak az erőből ért, de nem kér bocsánatot saját Oroszország-politikája miatt Angela Merkel. Egy évvel visszavonulása után hosszú anyagot közölt a német lap az egykori kancellárral, aki szerint kancellársága alatt sok minden csak úgy elsikkadt, mert mindig közbejött valami. Euróválság, menekültválság, koronaválság, ilyesmik.

2022. november 25. 12:01
null
Greczula Levente László

„Megérkeztem a reflexió fázisába” – ha ki kellene emelni egy kulcsmondatot abból a monstre portréanyagból, amit Angela Merkellel (vagy inkább Merkelről) készített a Der Spiegel a kancellár visszavonulásának egyéves évfordulója alkalmából, ez lenne az.

A csütörtökön megjelent, valóban maratoni hosszúságú anyagból leginkább az körvonalazódik, hogy Angela Merkel továbbra is olyan, amilyennek hivatalában megismerte a világ:

titokzatoskodó és sejtelmeskedő ember, aki nem sokat mond, de annál többet sugall.

Így – érthető módon – sok múlik az újságíró fantáziáján, s valóban, a cikket jegyző Alexander Osang kisebbfajta regényt körített a Merkellel való találkozásai köré, amit a tekintélyes német lap előfizetői akár meg is hallgathatnak, ha van rá negyvenkilenc percük. Mi igyekszünk a lényeget összefoglalni.

„Politikailag véged van”

Angela Merkel nem sokat változott az elmúlt egy évben, sőt, az új irodája is nagyon hasonlít a kancellári munkahelyéhez, még a főbb dekorációs tárgyak is megegyeznek.

Ideális hely lehet a visszavonulásra és a nosztalgiázásra, bár az egykori kancellár azt állítja, hogy ez utóbbival nem foglalkozik.

Annál többet az olvasással – Churchill, Shakespeare, Schiller és a többi –, néha egy kis netflixezés is belefér. Merkel szereti például A koronát, de azt tagadja, hogy magára ismerne az elhunyt II. Erzsébetben. Ami azt illeti, Churchillben sem, mert Churchill bizonyos tekintetben szerette a háborút, Merkel viszont nem.

S ezzel el is érkeztünk az európai politikát és közéletet leginkább mozgató kérdéshez, az ukrajnai háborúhoz. „Jobban örültem volna, ha béke lesz a visszavonulásom után, mert hát elég sokat foglalkoztam Ukrajnával” – mondja Merkel, aki szerint egyáltalán nem meglepő, hogy végül kitört a háború.

Az egykori kancellár számára is egyértelmű, hogy a minszki formátum, amit Hollande-dal nagy nehezen letárgyaltak, 2021-re lényegében teljesen kiüresedett. Merkel azt mondja, tavaly nyáron Macronnal megpróbált volna tárgyalóasztalhoz ülni Putyinnal, de nem sikerült – Európában mindenki tudta róla, hogy ősszel visszavonul. Putyin is. „Ha szeptemberben újraindultam volna, mélyebbre ástam volna.

Putyinnak csak az erő számít. Erre az utolsó találkozóra Lavrovot is magával hozta, egyébként többnyire négyszemközt találkoztunk” – emlékszik vissza Angela Merkel.

A volt kancellár nem bánja, hogy nem indult újra 2021-ben. Érett már, hogy valaki új vegye át a helyét, új szemléletnek kellett jönnie. De az nem elég, hogy valakinek van egy saját maga szerint jó világlátása. Talán az új német külügyminiszterre és az ő „értékalapú” külpolitikájára gondol Merkel.

„Oroszországot komolyan venni okos dolog, nem gyengeség”

Az olvasónak akár az a benyomása is támadhat, hogy Merkel nosztalgiázgat, de ez aligha van így. Merkel Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter feljegyzéseiről beszél a Szovjetunió összeomlása idejéből, Tony Blairről, az ifjabb Bushról. Az újságíró szorgalmasan színez és dúsít, a Mutti csak néha ejt el egy-egy lényegesebb mondatot:

például azt, hogy nem kér bocsánatot az Oroszország-politikája miatt.

Még nem biztos, hogy tévedett.

Sőt – Merkel a Helmut Kohl Alapítvány egyik rendezvényén éppen arról beszél, hogy ha most az öreg Kohl lenne a kancellár, már biztosan azon gondolkodna, hogyan lehetne majd felvenni a kapcsolatokat az oroszokkal, ha vége a háborúnak. Merthogy ez az idő el fog jönni, és, mondja Merkel, Oroszországot komolyan venni nem gyengeség, hanem éppen hogy bölcs dolog.

Ilyet persze csak egy visszavonult kancellár mondhat ma Németországban. A jelenlegi német kormány kommunikációjába ilyesmi nem férne bele, mint ahogy az a megfontolás sem, amit Merkel az interjú egy későbbi részében ejt el: nem biztos, hogy éppen Németországnak kell csúcsmodern tankokat szállítania Ukrajnába. Ugyanis még mindig Németország az az ország Európában, aki többnyire zöld ágra tud vergődni az oroszokkal konfliktushelyzetekben. Már ha akar.

De ő már nem, mondja, ő már nem fog tárgyalóasztalhoz ülni. Nem is szeretnék ott látni. „Mindent át kell élni, méghozzá belülről, hogy valami értelmeset tudjunk hozzátenni a dologhoz. Február 24. óta sok dolog történt. De ha valaki kérdez valamit, választ fog kapni” – mondja Merkel.

De egyelőre senki sem hívja.

„Elképesztő, mennyi minden marad félbe”

A háborúval most lezárult a történelem egy bizonyos szakasza. Az euforikus szakasz. 1989-ben győzött a szabadság. Ma megint egy olyan világot látunk, ami tele van komplikációkkal” – ezt már az Uckermarkban, Brandenburgnak egy, még a többinél is néptelenebb vidékén mondja Merkel. Azon a helyen, ahol a gyerekkorát töltötte. Brandenburgban sok helyen ma sincs térerő – Merkel jól tudja, hogy ez a saját kormányai modernizációs stratégiáinak kudarca.

Egy csomó minden csak úgy elsikkadt, magyarázza. Mindig közbejött valami. Euróválság, menekültválság, koronaválság, ilyesmik. „Elképesztő, mennyi minden marad félbe még tizenhat év munka után is” – mondja Merkel.

Merkel azt mondja, most a bebábozódás szakaszában van. Eltávolodik a politikától, könyvet ír – így reflektál is arra, ami vele történt. „Megérkeztem a reflexió szakaszába. Kevesebbet járok már a mókuskerékben” – összegez a kancellár.

 

Fotó: Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2022. november 27. 06:48
" Az egykori kancellár számára is egyértelmű, hogy a minszki formátum, amit Hollande-dal nagy nehezen letárgyaltak, 2021-re lényegében teljesen kiüresedett. " Pont attól üresedett ki, hogy az ukránok basztak bármit is végrehajtani belőle. A Donbassz kapott autonómiát? Nem kapott. Németország és Franciaország, meg az Usa abban hibás, hogy nem hatottak oda, hogy az ukránok végre is hajtsák a minszki megállapodást. Putyin meg nyilván azért nem foglalkozott már ezzel a témával a leköszönő Merkellel, mert a minszki megállapodásból 2015 - 2021 között sem történt semmi. Szóval a "lényegében teljesen kiüresedett" az egy nagy mellébeszélés. Lényegében teljesen kiüresítettétek.
Lanter
2022. november 26. 12:30
Számomra teljesen egyértelmű az a napnál is világosabb tény,hogy az usa az elmúlt évek alatt jól kidolgozott módszere érvényesül ami az eu vezetés teljes lecserélésében nyilvánult meg. Európát nem Európa vezeti minden vezető helyen usa által létrehozott bábok vannak. Orbánt el fogják szó szerint taposni,bár ne így lenne. A háborús retorika minden ország élén mert kicserélték normalitás párti vezetőiket az ő szájízükre. Minden adott a népességcsökkentéshez is nehéz látni a nem ide vezető utat.meghúzzák a világégés projectet is majd a maradék felett teljes tejhatalmat gyakorolnak globál módon. 2023 a végső fázis lesz,ez nyílt és látható. Boldog utolsó igazi emberi karácsonyt minden normális embernek akiket a szeretet vezérel nem a megvásárolt globális ( pokol) sátánnal soha ne üzletelj mert magad is bevégzed! Nyomtatott papírfecniért adják sokan a létüket majd ők is mennek a lefolyóba sírva....
kulalak
2022. november 25. 21:05
Merkel semmit sem mond. Semmit sem tud mondani. Majd talán később
kulszek
2022. november 25. 20:24
Ezen kívül záros határidőn belül számon kell kérni rajta (és bűntársain) a következőket: Miért szorgalmazta és engedte hogy a bevándorlás kicsússzon a hívatalos csatornákon kívülre? Miért jobb ha a vízum-költséget nem az állam szedi be, hanem annak tízszerese megy a fekete gazdaságba? Miért lendítette fel az ember-csempészetet? Miért engedte hogy ellenőrizetlen hátterű fegyverképes férfiak utazgassanak egyik országból a másikba, még akkor is ha az illető ország "kitoloncolta" őket? Miért ásta alá más szuverén országok közbiztonságát? Miért engedte egyáltalán hogy "vándorlási kölcsönnel" eladósodjon sokezer bevándorló? Az a sok száz, úton, embertelen körülmények között meghalt ember haláláért igenis felelős!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!