Oroszország által megszállt területnek minősítették a csecsen köztársaságot az ukránok

2022. október 18. 15:00

A határozat egyúttal elítéli a csecsen nép ellen végrehajtott népirtást.

2022. október 18. 15:00
null

A határozatot 287 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Eszerint Ukrajna nem ismeri el a terület Oroszország általi megszállását, és az ezen a területen fennálló rezsimet megszállónak tekinti – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál, a határozat tartalmát ismertetve. Ukrajna emellett felszólítja az ENSZ tagállamait és a nemzetközi szervezeteket, hogy vizsgálják ki az Icskeriai Csecsen Köztársaságban elkövetett orosz bűntetteket, állítsák bíróság elé a felelősöket, és ismerjék el az országot Oroszország által megszállt területnek.

Csecsen háború

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy 1994-1996-ban volt az első csecsenföldi háború, amely Icskeria győzelmével és függetlenségének elismerésével ért véget. Az orosz csapatok a háború alatt civilek százezreit ölték meg, az Oroszországi Föderáció csecsen adatok szerint mintegy 80 ezer katonát veszített, de hivatalosan Moszkva 5 és fél ezer katona elvesztését ismeri el. Ukrajnai önkéntesek is harcoltak a csecsenek oldalán. 

A békeszerződés ellenére az orosz különleges szolgálatok megölték a csecsen köztársaság első elnökét, Dzsohar Dudajevet. 1999-ben Oroszország „a polgári lakosság védelme” ürügyén második háborút indított Csecsenföldön, és megszállta az országot.

Oroszország végül Csecsen Köztársaságként ismerte el Icskeriát az Oroszországi Föderáció részeként, és Ahmat Kadirovot tette meg ottani vezetőnek. Kadirov meggyilkolása után fia, Ramzan vette át a helyét. 

(MTI)

Nyitókép: Sefa Karacan /  Anadolu Agency / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. október 19. 07:36
Ideje felszólítani Csecsenföldet, hogy szállítson fegyvereket az ukrán haderőnek.
Reszelő Aladár
2022. október 18. 21:30
Haladunk afelé, hogy Ukrajna fogja a világ problémáit megoldani. Csak félve kérdezem, hogy Magyarország végső felosztása mikor várható? Mikortól kell büszke románnak lennünk? És mi lesz az az indok, amitől mi méltatlanná válunk a mi földünkhöz?
nakatomi
2022. október 18. 21:06
" vizsgálják ki az Icskeriai Csecsen Köztársaságban elkövetett orosz bűntetteket," A kommentelők többsége nyilván nem tudja, hiszen régen történt, az Ukrajinszka Pravda pedig nyilván nem beszél róla, hogy valójában mi is volt ez az Icskeriai Csecsen Köztársaság Nos talán még rémlik sokaknak a "Beszláni túszdráma". 2004 szeptember 1.-én iskolai évnyitó alkalmával egy csecsen fegyveres csoport 1100 embert ejtett túszul, többségében gyerekeket az oroszországi Beszlanban. A végeredmény több mint 300 halott gyerek. Vezetőjük Samil Baszajev volt, aki mielőtt Kadirovék elzavarták ennek az iszlamista Icskériai Csecsen Köztársaságnak volt alelnöke. Talán nem véletlen, hogy Zelenszkíjék szimpatizálnak ezzel a veszedelmes társasággal.
Csigorin
2022. október 18. 20:06
kezd szanalmassa fajulni ez a stand up comedy
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!