Újra Van der Bellent választották elnöknek az osztrákok

2022. október 09. 22:27

A levélszavazatok összesítése nélkül a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 54,6 százalékát szerezte meg, s ezzel nincs szükség második fordulóra. 

2022. október 09. 22:27
null

Alexander Van der Bellen hivatalban lévő osztrák államfőt a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában újraválasztották – derült ki az előzetes eredmények ismertetéséből.

A levélszavazatok összesítése nélkül a függetlenként induló Van der Bellen a voksok 54,6 százalékát szerezte meg, s ezzel nincs szükség második fordulóra. Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje a szavazatok 19,1, Tassilo Wallentin ügyvéd a szavazatok 8,4, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,2, Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok korábbi politikusa pedig a szavazatok 6 százalékát szerezhette meg. A két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kapta.    

Az APA osztrák hírügynökség szerint a hétfőn összesítésre kerülő több mint 800 ezer levélszavazat még változtathat az arányokon, illetve a harmadik és negyedik helyezett személyén. Van der Bellen már a bíztató exit poll eredmények közzétételét követően kiadott videóüzenetében köszönetet mondott a választópolgároknak.

– mondta a közösségi médián terjesztett felvételen. Mint fogalmazott, most eljött az ideje annak, hogy késlekedés nélkül a fontos kérdéseknek szenteljék a figyelmüket. „Függetlenül attól, hogy szavazatukat nekem, vagy egy másik jelöltnek adták, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint fogok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában élők javára dolgozni” – hangsúlyozta. „Minden konstruktív erőt arra szólítok: fogjunk neki a dolgoknak közösen. Nagy feladatok előtt állunk és összefogásra van szükség a megoldásukhoz” – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: Joe Klamar / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik