Új alkotmány, Isztambult átszelő csatorna – Erdogannak nagy tervei vannak Törökországgal

2022. október 28. 21:41

A török elnök tervei között szerepel, hogy az ország bekerüljön a világ tíz legfejlettebb országa közé „a politika, a gazdaság, a technológia, a hadsereg és a diplomácia” területén.

2022. október 28. 21:41
null

 Recep Tayyip Erdogan török elnök az ország következő száz évét meghatározó terveiről és egy olyan új alkotmányról beszélt pénteken, amely szerinte garantálni tudja majd az állampolgárok jogait, ezen belül a szabadságjogait.

 A beszédet sokan kampányindító beszédnek tekintik, amely már a jövő júniusi parlamenti és elnökválasztást tartja szem előtt, illetve szó volt benne azokról az ünnepségekről, amelyeket a következő egy évben tartanak a Török Köztársaság megalapításának centenáriuma alkalmából.    

Az elnök közölte, hogy addig is, amíg elkészül az új alkotmány, kormánya olyan módosításokat nyújt be a jelenlegihez, amelyben garantálják a nők számára a muszlim fejkendő használatát, és amely megvédi a családi értékeket a „perverz áramlatok fenyegetésétől". Az új alkotmányban megerősítést kap a „jogállamiság, a pluralizmus, az igazságszolgáltatás és az állampolgárok egyenlősége” – szögezte le.    

Erdogan tervei között szerepel, hogy az ország bekerüljön a világ tíz legfejlettebb országa közé „a politika, a gazdaság, a technológia, a hadsereg és a diplomácia” területén, valamint csökkentik az ország energiafüggőségét a külföldi országoktól. Kijelentette, hogy nem mond le az Isztambult keresztülszelő csatorna megépítésének tervéről, amely az elképzelés szerint enyhítené a Boszporusz zsúfoltságát, de amely környezetvédők szerint ökológiai károkat okozna.

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Vjacseszlav Profokjev

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda
2022. október 29. 10:53
Mekkora is most az infláció Törökországban? Mert Japánban harminc éves csúcson van 3 százalékkal...
Armageddon
2022. október 29. 06:37
"Erdogan tervei között szerepel, hogy az ország bekerüljön a világ tíz legfejlettebb országa közé". De csak mi utánunk:)))
Akitlosz
2022. október 29. 01:51
A pénzét sem tudja stabilizálni Törökország. És miért ünneplik a köztársaságot? Annak eléggé bolsevista szaga van. Törökországban sem vitte soha többre a köztársaság, mint a szultánság.
Istók3
2022. október 28. 22:56
"Új alkotmány, Isztambult átszelő csatorna" Egy új Boszpurusz-híd is segíthetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!