Német lap: a III. világháború igazából már elkezdődött

2022. október 30. 10:33

A Biden-kormányzat azzal számol, hogy Peking „inkább előbb, mint utóbb” lerohanja Tajvant – olvasható a Spiegel elemzésében.

2022. október 30. 10:33
null

Cikket jelentetett meg a Spiegelen Nouriel Roubini, aki megjósolta a 2008-as gazdasági válságot. A New York Egyetem és a Yale Egyetem tanára aggódását fejezte ki annak kapcsán, hogy a demokráciák mennyiben képesek túlélni a nagy megrázkódtatásokat az autoriter rendszerek ellenében.

A közgazdász szerint a demokratikus berendezkedésű államoknak egy sor párhuzamos válsággal kell megküzdeniük. Ilyenkor azután mindig jön egy macsó, aki azt bizonygatja, hogy ő majd jól megmenti az országot és mindent a külföldiekre ken. Úgy véli, hogy Putyin ezt csinálta Ukrajnában és Erdogan török elnök is nekiveselkedhet , vagyis viszályt robbanthat ki Görögországgal, mert különben választási vereség vár rá. Ha Donald Trump újraindul az amerikai elnökségért, és kikap, akkor ezúttal nyíltan a Kongresszus ostromára szólíthat fel. Akár igazi polgárháború is lehet belőle az Egyesült Államokban – vélekedett Roubini.

Az elemző úgy véli, hogy

igazából már elkezdődött a III. világháború: Ukrajnában és a világhálón mindenképpen.

Elmondta, hogy a demokráciáknak először az ukrán válságra kell megoldást találniuk, utána foglalkozhatnak Kínával és Iránnal. Viszont nem hagyhatják annyiban az inflációt és a gazdasági visszaesést, illetve a stagflációt sem. Az euróövezet már most recesszióban van és az hosszúnak, illetve rútnak ígérkezik – tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy

a Biden-kormányzat azzal számol, hogy Peking inkább előbb, mint utóbb lerohanja Tajvant.

Annak azonban súlyos kihatásai lesznek, hiszen a szigeten gyártják a félvezetők felét, valamint a legfejlettebb integrált áramkörök 80 százalékát. Az volna csak a globális sokk, ha kiesik ez a mennyiség. 

Nyitókép: AFP

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bajuszkirály
2022. október 31. 06:43
Igen, 1965-ben.
Alaric
2022. október 30. 15:29
Az ilyen klikkvadász szalagcímek önbeteljesítő jóslatként működhetnek. Mert, ha már úgyis megkezdődött, akkor mit számít, ha egy Lizzy-féle idióta megnyomja azt a gombot? Nehéz megjósolni, hogy a gonoszság vagy a hülyeség pusztítja majd el a világot.
fado
2022. október 30. 15:27
Legyen tánc!
mokány
2022. október 30. 15:24
Noch nicht beszarren .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!