Oroszok és ukránok kapták az idei Nobel-békedíjat

2022. október 07. 12:44

A Nobel-bizottság indoklása szerint a díjazottak a civil társadalmat képviselik hazájukban.

2022. október 07. 12:44
null

Alesz Bjaljacki bebörtönzött fehérorosz aktivista, az emberi jogokat védő Memorial orosz szervezet és az ukrán Polgári Szabadságjogok Központja kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be péntek délelőtt a kitüntetést odaítélő testület Oslóban.

A Norvég Nobel-bizottság indoklása szerint a díjazottak a civil társadalmat képviselik hazájukban, és

évek óta kiállnak azért, hogy az emberek szabadon bírálhassák a hatalomban lévőket és az állampolgárok alapjogai érvényesülhessenek.

„Kiváló munkával dokumentáltak háborús bűnöket, az emberi jogok megsértését és a hatalommal való visszaélést. Együtt azt demonstrálják, milyen fontos a civil társadalom a béke és a demokrácia szempontjából” – tudatta közleményében az oslói testület.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/NTB/Heiko Junge

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2022. október 07. 21:26
A Nobel békedíj mindig a kontraszelekció jegyében volt/van kiosztva. Ez tény. Ezzel egyébként a többi Nobel díj nimbusza is megtépázódik kissé... de "ha nekik jó, akkor jó" (Matula bácsi, Tüskevár). :-D
józan paraszti ész
2022. október 07. 20:32
Érdekel még valakit a belterjes társaságon kívül ez a díj? Már a jelölés is megbélyegzés.
KBA98
2022. október 07. 18:45
A normalitás már nem létező dolog?
lendvaiildiko
2022. október 07. 18:17
Azért kellett Böjte Csabát és a dévai árvákat lejáratni, hogy ez a nevesincs fehér orosz és az ukrán szervezet kapja meg a Béke Nobel díjat. Míg Böjte Csaba és szervezete emberi életeket mentett, addig a kitüntetettek mindent megtettek a majdani rendkavarásért, a forradalomért. Ezt boldogult foxi-maxis koromban (Marxista-Leninista Estiegyetem) úgy tanultam: harc a világ újrafelosztásáért. Ebben nem tévedtek az elvtársak, az orosz hatalom foggal körömmel védi területét, az amerikai pedig az euroatlanti unió keleti bővitésével elfoglalt. Mi meg itt majd dunyha alatt cidrizünk. Érdemes lesz egy pár tyúkot, kacsát, libát és takarmányt beszerezni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!