Hodorkovszkij: Putyin minden kártyáját kiterítette az asztalra, és vesztésre áll

2022. október 05. 13:05

Az orosz oligarcha úgy véli, „a világnak most minden eddiginél nagyobb intenzitással kell támogatnia Ukrajnát”.

2022. október 05. 13:05
null

Mihail Hodorkovszkij, egykori politikai fogoly, a Jukosz olajvállalat vezérigazgatója arra figyelmeztet: nem szabad, hogy megfélemlítsen minket egy olyan zsarnok, aki tudja, hogy vesztésre áll. Szerinte Putyin zsarolásának csak úgy lehet véget vetni, ha inváziós haderejét megfutamítják.

„Amikor pénteken bejelentette az ukrajnai Luhanszk, Donyeck, valamint Zaporizzsja és Herszon régiók egy részének annektálását, Vlagyimir Putyin orosz elnök jellegzetes megvetést tanúsított az igazsággal szemben. A bejelentést a Putyin által képviselt demokráciát tükröző álnépszavazások követték, ahol a szavazás fegyverrel fenyegetve történik, és az eredmény előre meghatározott” – írja Hodorkovszkij a Politicóban megjelent legújabb publicisztikájában.

A 300.000 tartalékos katona mozgósításának múlt heti bejelentése volt a legközelebb ahhoz, hogy beismerje, vesztésre áll.

A mostanra ismertté vált fenyegetőzés, hogy atomfegyvereket fog bevetni, szintén ebben az összefüggésben értelmezhető” – fogalmazott az oligarcha.

A „sátáni” Nyugatról szóló, bombázás közepette tartott beszéd Putyin legújabb kísérlete volt arra, hogy visszaszerezze a kezdeményezést, és elterelje a figyelmet arról a tényről, hogy katasztrofális háborúját elveszíti.

„Putyin minden kártyáját kiterítette az asztalra, de ez nem szabad, hogy megfélemlítsen bennünket, hiszen ez egy olyan zsarnok duhajkodása, aki tudja, hogy vesztésre áll.

Ehelyett fokoznunk kell Ukrajnának nyújtott támogatásunkat, és meg kell adnunk neki, amire szüksége van ahhoz, hogy garantáljuk Putyin vereségét.

Ezzel párhuzamosan a Nyugatnak lépéseket kell tennie az orosz lakosság azon tagjainak támogatására és ösztönzésére, akik nem értenek egyet a Kreml legutóbbi förtelmeivel, hogy felgyorsítsák a vereségét otthon” – írja Hodorkovszkij. Hozzáteszi: jelen állás szerint putyin erői már képtelenek tartani a vonalat masszív erősítés nélkül.

„A világnak most minden eddiginél nagyobb intenzitással kell támogatnia Ukrajnát”

„De bármi is történjék, a Nyugat számára nem most van itt az ideje, hogy enyhítsen a Putyin elleni harcon. Itt az ideje, hogy fokozza az elszántságát. Nincs »menekülőrámpa«, amit felajánlhatnánk neki; nincs elegáns módja annak, hogy lehetővé tegyük számára a győzelem kihirdetését. Az ilyen »megoldásokat« sürgetők nem értik Putyint, vagy ami még rosszabb, a fasiszta diktátorral szembeni megbékélési politikát támogatják, hogy megpróbálják csökkenteni a gázszámlájukat” – fejti ki álláspontját a szerző.

Ehelyett messze a leghatékonyabb módja annak, hogy véget vessenek Putyin energetikai zsarolásának és nukleáris fenyegetéseinek, az lenne, ha inváziós haderejét még jobban megfutamítanák. „Ezért kell a világnak most minden eddiginél nagyobb intenzitással támogatnia az ukrán erőket” – szögezi le Hodorkovszkij.

Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sven
2022. október 07. 16:07
Ez az ingyenélő csávó egész karrierjét a 90-ben lezüllött, legyengült Oroszo. kifosztásáért zajló háttérüzelmekből kapta. Naná, hogy most mikrofon elé cibálták korábbi üzleti partnerei. -- Akár orosz elnök is lehet belőled, ha azt teszed, amire utasítunk! - mondta neki egy hárombetűs cég tartótisztje.
stevebacsi
2022. október 06. 10:23
így beszél egy hazaáruló,aki összelopta magát egy kissé,és amikor ammesztiát kapott,gyorsan elhúzott --szval le a hazával,ha már nem én vok az elnök..egy igazi libsi-komcsi.olligarha....szarember
polárüveg
2022. október 06. 04:25
Hodorka kiválóan énekli Zelenka énekét. A közös zongorázás is menne. :)
Muki46
2022. október 05. 21:20
Miért nevez a cikk egy zsidót orosznak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!