„Putyin dezinformációjának legfőbb eszköze Orbán Viktor” – Magyarország orosz befolyásoltságáról vitázott az Európai Parlament

2022. október 30. 09:03

A Magyarországgal kapcsolatos adatokat egy „független” szakértő, Krekó Péter szolgáltatta.

2022. október 30. 09:03
null

Az EP Külügyi Bizottsága vitát rendezett október 27-én. A téma az orosz befolyás volt Magyarországgal és Spanyolországgal kapcsolatban: úgy vélik, hogy a spanyoloknál éppen a katalán függetlenség ügyét kihasználva szivárog be dezinformáció, Magyarországon pedig sokszor az állami vagy kormányközeli média engedi be a narratívákat. Azért ez a két ország került a középpontba, mert az Európai Bizottság szerint itt terjednek a legkönnyebben az orosz álhírek, és itt érhető tetten a legintenzívebben az orosz befolyásolás.

A Magyarországgal kapcsolatos állításokat Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója által mondottakra alapították, aki azt mondta, hogy az ország több szálon is függőségi viszonyban áll az oroszokkal. Szerinte az energiaszektor 

a gázellátáson keresztül áll szoros kapcsolatban az országgal, annak ellenére, hogy nem kapjuk olcsóbban az oroszoktól a földgázt, mint ha máshonnan szereznénk be.

Ezenkívül úgy véli aggályos az is, hogy Paks II. még mindig orosz pénzből valósul meg, mindezt úgy, hogy más országok már az orosz–ukrán háború kitörése után megszakították hasonló projektjeiket az oroszokkal.

 Az európai parlamenti képviselők többsége szerint is komoly problémát jelent a magyar kormány Oroszországhoz fűződő viszonya. Pierfrancesco Majorino szociáldemokrata politikus szerint például „Putyin dezinformációjának legfőbb eszköze Európában és persze Magyarországon is nem más, mint Orbán Viktor”.

 

Krekó Péter egy francia lapban: „Orbán Viktor, a diktatúra professzora"

„Meg kell akadályoznunk, hogy Orbán Viktor információs autokráciáját Európa más országaiba, például Olaszországba exportálja. Ehhez azonban meg kell érteni a mozgatórugókat" - magyarázta Krekó Péter a Political Capitalól a L'Obs oldalán megjelent írásában. Az elemző szerint Orbán annak köszönheti elsöprő választási győzelmét, hogy az embereivel töltötte fel az intézményeket és manipulálta az információkat, hogy uralja a nyilvános vitákat.

 

Nyitókép: MTI/EPA POOL/Julien Warnand

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. október 31. 20:30
Januárig valaminek lenni kell, különben kiderül az igazság.
Kivűlálló
2022. október 30. 21:34
Miért nem lehet ezeket a "Krekó" féle, mocskos hazaárulókat begyűjteni, és hazaárulás jogcímen, életük végéig, feltételes szabadlábra helyezésének lehetősége nélkül, börtönbe zárni?! Akkora barom ez a Krekó, hogy még leírni is kihívás! Kezdjük ott, hogy az oroszoktól sokkal olcsóbban kapja Magyarország a gázt, de ha nem is lenne olcsóbb, ott van az a nem mellékes tény, hogy biztosított a gázellátás és nincs az, hogy koldulni kell 5-10-szeres áron olyanoktól, akiknek nincs felesleges gáz kapacitás! Krekó te egy nagy, mocskos fasz vagy! Gondoltam, jó ha tudod!
Házam Hazája
2022. október 30. 20:23
Európa amerikai befolyásoltságáról ülésezett a Magyar Parlament. Ez legalább nem vita tárgya, inkább csak trágya.
Revízió
2022. október 30. 18:19
Miért nincsenek likvidálva ezek a hazaáruló gecik ! Ez kimeríti a hazaárulás tényállását. Gyenge ez a fidesz nagyon !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!