A skótok függetlenednének, aztán visszalépnének az EU-ba

2022. október 18. 07:25

A schengeni övezethez is csatlakoznának.

2022. október 18. 07:25
null

A skót kormány hétfőn közzétett cselekvési programja szerint Skócia független országként visszalépne az Európai Unióba és csatlakozna az EU belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetéhez. A 110 oldalas dokumentumban

ugyanakkor nem szerepel, hogy Skócia belépne az euróövezetbe is:

a programcsomag szerint a függetlenség elnyerése utáni időszakban a brit font maradna használatban, de megkezdődne a skót font és a saját jegybank megteremtésének előkészítése. A tervezett schengeni csatlakozással a skót EU-tagság szélesebb körű lenne, mint a csaknem három éve megszűnt brit uniós tagság, az Egyesült Királyság ugyanis soha nem lépett be a schengeni övezetbe. 

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, miután a brit EU-tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. A brit kormány azóta új, pontozásos kritériumrendszerre alapuló bevándorlási szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők bevándorlási kérelmeinek elbírálása között.    

Skóciában 2014-ben már tartottak egy népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka még arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el az Egyesült Királyságtól. Az újabb függetlenségi népszavazás kiírása azonban a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta ismét folyamatosan napirenden van, miután

az EU-referendumon a skótok 62 százaléka arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

Nicola Sturgeon sokszor hangoztatott véleménye szerint a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt is elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.    

A skót miniszterelnök többször kifejtette azt a véleményét is, hogy Skócia független országként viszonylag gyorsan visszatérhetne az EU-ba. Sturgeon egy hete, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján bejelentette, hogy ha a legfelsőbb bíróság megállapítja az edinburgh-i parlament hatáskörét a szükséges törvények megalkotására,

az újabb függetlenségi népszavazást 2023. október 19-én megtartják.

(MTI)

Fotó: MTI/ EPA/ Robert Perry

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tárkány Álmos
2022. október 18. 17:47
A skótok ne igyanak annyi whiskyt. Mindjárt másképp (józanabbul) fogják látni a dolgokat...
sorostalanság
2022. október 18. 11:07
Mondom és mondom: ez a sok tudatlan retek akik, nő létükre elkezdtek a nagypolitikába beleugatni tönkreteszik a világot. Semmi bajom a nőkkel (tisztelem és szeretem őket), de nézzetek már körül kik vezetik, vagy vannak nagyon magas beosztásban az európai országokban és az EU-ban. Az egyik hót' hülye, a másik véresszájú, a harmadik megvett, a negyedik LMBTQ-fan, a többi meg totálisan alkalmatlan egy háztartás vezetésére is...
Aerion
2022. október 18. 10:48
A skótok függetlenednének, aztán visszalépnének az EU-ba ------------------- Nem a skótok, csak a Skóciában élő globalonácik és az agymosottjaik. Néhány éve még a fentiekben körvonalazott társaság volt a legnagyobb ellensége a skót nemzeti függetlenedésnek, ezért ellene szavaztak a népszavazáson, merthogy mi az már, hogy skót. Fasisztacsökevény. Náci. Hóhér. Gyilkos. Ezekkel érveltek. Azóta Nagy-Britannia valami egész váratlan fordulatot követően kilépett a moslékból, és Skóciai függetlenedése rögtön prioritássá változott. Persze nem a skót nemzeti identitást akarják erősíteni, ellenkezőleg, az továbbra sem létezik, az továbbra is fasisztacsökevény náci, csak a moslékot akarják. De azt nagyon. Moslék a moslékhoz, disznó a disznóhoz. Haza a hazához.
zolka50.50
2022. október 18. 10:35
A hölgy ősbolsi, később átvedlett nacionalistává. A hatalom érdekli leginkább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!