A különc rapperből lett konzervatív botrányhős – Kanye West portréja

2022. október 11. 18:01

A fehér életek is számítanak – írta ki magára a fekete rapper, aztán kitört a botrány. Nem a gettóból érkezett, megváltoztatta a popzenét, felbosszantotta Busht és Obamát, megveti a BLM-et és indult az amerikai elnökválasztáson is: Kanye West igazi különc popsztár, aki most már a politikába is beleszól, pofonokat adva és kapva. Portrénk!

2022. október 11. 18:01
null
Kovács Gergő

Nyitókép: Jean-Baptiste Lacroix / AFP

 

A huszonnégyszeres Grammy-díjas világsztár, Kanye West amerikai rapper – és lemezproducer és divattervező és politikus – ezer okból került már a címlapokra, már azon felül, hogy minden idők egyik legbefolyásosabb előadójának tartják, aki kiemelkedő szerepet játszott a popkultúra kétezres évekbeli alakulásában.

A vitákat gerjesztő, botrányokat gyűjtő Kanye West a minap „White Lives Matter” (A fehér életek számítanak) pulóverben jelent meg, ami miatt az Adidas bejelentette, hogy felülvizsgálja a közel egy évtizede tartó, gyümölcsöző együttműködését a zenésszel.

A feketék jogaiért többször síkra szálló Kanye pár éve egyre konzervatívabb eszméket kezdett vallani, sőt, 2020-ban keresztény-konzervatív üzenetekkel, függetlenként indult az elnökválasztáson, ahol az amúgy Trump-szimpatizánsként számon tartott énekest nem más, mint Elon Musk is támogatta.

De mi zajlik a színfalak mögött?

Ki valójában Kanye West, honnan jött és hova tart

az utóbbi évtizedek popszakmájának egyik legizgalmasabb alakja? Ártalmatlan spoiler: az életút értékei, ahogy az lenni szokott, kicselezik és meghaladják korunk merev és kényszerű politikai besorolásait.

West és Candace Owens a „fehér életek számítanak”-felsőkben

 

Nem a gettóból jött

Kanye West 1977-ben született Atlantában, más információk szerint Douglasville-ben. Szülei elváltak, édesapja volt az első fekete fényképész-újságíró, aki a The Atlanta Journal-Constitution munkatársaként dolgozhatott, édesanyja pedig az atlantai és a chicagói egyetemen is a nyelvi tanszéket vezette, és egy időben Kínába költözött fiával együtt és a nankingi egyetemen tanított. Nyilvánvaló:

a kicsi Kanye nem a gettóból jött, intellektuálisan izgalmas, középosztálybeli körülmények között nőtt fel.

West a kezdetektől érdeklődött a művészetek iránt: verset írt, rajzolt, zenélt, amiben édesanyja is támogatta, és 13 évesen már stúdiót bérelt neki. Festészetet tanult a chicagói művészi akadémián, de angol szakra is járt. Szépen lassan aztán kijött belőle a lázadó művész és húszévesen otthagyta az egyetemet, hogy több ideje legyen a zenére koncentrálni.

A leendő világsztár a kilencvenes években és az ezredforduló környékén producerként villogott (többek ő rúgta be újra Jay-Z karrierjét), de valójában mindvégig rapper akart lenni.

Nem volt egyszerű dolga, hiszen a korszakot egyértelműen leuralta a gangszterrap,

a füstölgő fegyverek, a leszámolások és a fehér porok hangulata, amihez neki kevés köze volt. Tehetsége ellenére újra meg újra elutasították. Hiába a jól szituált háttér, az ismerősök, a műveltség, a mondanivaló: a zenei mainstream, ahogy az összes mainstream a leáldozása előtt, szűk látókörűnek bizonyult, és továbbra is csupán producerként számítottak rá.

Az áttöréshez így drámára, erős érzésekre, más szóval alapanyagra volt szükség (gyakori ez a művészet világában), amit Kanye számára egy brutális autóbaleset hozott el 2002-ben, amelyben csaknem életét vesztette. Összetört,

összedrótozott álla és az „élmény” elsöprő ihletforrásnak bizonyult:

minőségi zene, kiváló szövegek születtek és első albumával azonnal elindult a világhír felé. A The College Dropout máig a legjobb debütáló hiphopalbumok közé tartozik a szakértők szerint.

Botrányok és botrányok, meg a Gyöngyhajú lány

Az első nagy sikereket szinte azonnal követték az első nagyobb botrányok is, talán ez következett Kanye West nyughatatlan személyiségéből. 2005-ben, amikor megszólalt a Katrina hurrikán áldozatainak tartott jótékonysági koncerten, a világsztár eltért a megbeszélt forgatókönyvtől és a következőt találta mondani: „George Bush nem törődik a fekete emberekkel”.

A republikánus elnök mindezt elnöksége legundorítóbb pillanatának nevezte.

Kanye 2006-ban, egyfajta ujjgyakorlatként a Rolling Stone borítóján pózolt töviskoszorúban, de végül a 2009-es MTV Video Music Awards díjátadón esett meg karrierje egyik legnagyobb port verő botránya:  West elragadta a beszédet mondó Taylor Swifttől a mikrofont és kinyilatkoztatta, hogy szerinte Beyoncé videója, amelyet szintén jelöltek a díjra, „miden idők egyik legjobb videóklipje”. Ezt követően lemondta a turnéját, amelyen Lady Gagával lépett volna fel. Majd miután mindenki kiháborogta magát, Kanye Westet 2009-ben az év férfi előadójának nevezte a Billboard.

Ezzel persze nem volt vége. Az énekes 2013-ban fellépett Kazahsztánban, Nazarbajev elnök unokájának az esküvőjén, amikor más nyugati művészek, mint például Sting lemondták kazah meghívásaikat az országban szerintük uralkodó emberi jogsértések miatt. A Guardian információi szerint a rapper 3 millió dollárt kaszált a lagzin. Kicsivel később egy nagyvonalú történelmi gondolatfutamban szembeállította a fekete amerikai elnököt és a „zsidó befolyást”:

szerinte Obama azért nem tudta bevezetni a reformjait Washingtonban, mert nem zsidó.

„Fekete embereknek nincs meg ugyanaz a kapcsolatrendszere, mint a zsidó embereknek. Nem vagyunk zsidók” – mondta.

2016-ban gyorsan bevédte Bill Cosbyt, akit éppen 50 nő vádolt szexuális zaklatással, aztán 2018-ban a feketék négyszáz éves rabszolgaságát egy tudatos választáshoz hasonlította, ami a felmenők (többek között az ő felmenői)  mentális erejének a hiányából adódhatott. Az önbizalommal ugyanakkor sosem voltak gondjai: az elmúlt években olyan hírességekhez és egyebekhez hasonlította magát, mint Leonardo da Vinci, William Wallace, Jézus, Michael Jackson, Steve Jobs, Michelangelo, Picasso, Shakespeare, Szókratész, Donald Trump, vagy éppen a Google és a Nike.

Egy magyar mellékszál: 2013-ban West a New Slaves című számának a végén

felhasználta az Omega Gyöngyhajú lányának egy részletét – engedély nélkül.

Presser Gábor 2,5 millió dollárra perelte a rappert, a felek végül bíróságon kívül egyeztek meg. Kóbor János szerint realisztikus megállapodás született. Íme, a hazai hangok Kanye Westnél (2:50-től):

Névváltoztatás, mentális egészség, Kim Kardashian

2018-ban eljött a nap, amikor Kanye West minden cécó nélkül bejelentette a Twitteren, hogy

mától ő nem Kanye West, hanem Ye.

„Úgy hiszem, a ‘ye’ a leggyakrabban használt szó a Bibliában. A Bibliában azt jelenti, ‘ti’. Tehát én ti vagyok. Mi vagyunk. A Kanyéból, ami ‘egyetlent’ jelent tehát Ye lett, ami csak egy reflexió, a visszatükröződése minden jóságunknak, rosszaságunknak, a zavarodottságunknak, mindenünknek” – idézi a filozófiát a Sky News egy 2018-as, Ye-vel készült interjúból.

Kanye West, alias Ye dalokban és interjúkban is beszélt és szövegelt problémáiról: antidepresszáns gyógyszerek, szorongás, paranoia, öngyilkos hajlamok, bipoláris zavar. Összefoglalva: egy világhírű popsztár életének árnyoldalai.

Nehogy kimaradjon: Kanye West és Kim Kardashian 2014-ben házasodott össze és 2021-ben vált el. Évekig röpködtek a sztorik, ahogy kell (nincs rá külön helyünk), végül „összeegyeztethetetlen különbségek” miatt vált el a sztárpár.

Zenei stílus és jelentőség

Kanye West zenéjére folyamatos stílusváltások és a a laikus számára összeegyeztethetetlennek tűnő zenei megközelítések jellemzőek, a paletta szinte felmérhetetlenül gazdag: a soul, a barokk-pop, a stadionrock, az elektro, a house, az indie rock, a szintipop, a progresszív rock, az indusztriális zene, a punk és a gospel elemei ötvöződnek a számokban.

West nyíltan elismeri, hogy a rappelési képessége nem olyan bravúros, mint például Jay-Z-nek vagy Eminemnek, ám ennek egyensúlyozására, meghaladására egyéb képességek és eszközök tárháza áll a rendelkezésére: elmélyült szövegek, szójátékok, témaválasztás.

A zenész jelentőségét a szakértők véleményeit böngészve nehéz túlértékelni.

„Egyetlen rapper sem testesítette meg úgy a hiphop ellentétes impulzusait, a nárcizmust és a társadalmi mondanivalót, mint ő. Egyetlen producer se tudta úgy ünnepelni a buját és a díszeset, mint ő. Karrierjének jelentős részét új dolgok kitalálásával töltötte: kitalálta, hogyan lehet olyan zenét készíteni, ami fenséges, elgondolkodtató és nagyszabású. Kitárta a műfaj kapuit a középosztálybeli értékek, az elit-divat és a művészeti álmok felé” – írták róla a New York Timesban.

A Rolling Stone olvasatában Kanye West „egy érdekes és bonyolult popsztár, akit a 2000-es évek alakított. Egy olyan rapper, aki elsajátította, előremozdította és meghaladta a hiphop műfaját...Egy csillogó, szabadon áradó szibarita lélek, aki mélyen tud szólni kultúráról és gazdaságról. Egy egomániás, akinek több mint elég előadói tűzereje van ahhoz, hogy mindezt megalapozottá tegye.” Ugyanők írják, hogy

Ez nagyjából azt is jelentette, hogy Kanye West csaknem egymagában megtörte a gangszterrap egyeduralmát, visszavetette annak dominanciáját. Magyarul: ezentúl lövöldözős és drogkereskedelemi tapasztalatok nélkül is be lehetett kerülni a mainstreambe. Többek között Nicki Minaj és Adele is Kanye Westet jelölte meg, mint az egyik legfőbb inspirációs forrását – és itt már nem csak a hiphopról van szó.

Kim Kardashian amerikai modell, színésznő, televíziós személyiség és férje, Kanye West a The Wall Street Journal díjainak kiosztóján a New York-i Modern Művészetek Múzeumában 2019. november 6-án (MTI/EPA/Jason Szenes)

 

Kanye West és a politika

A világsztár 2018-tól egyre inkább – pontosabb kifejezés híján – jobboldali értékeket kezdett felvállalni. Ilyeneket posztolt: „Az emberek embereket démonizálnak, aztán bárki mást is démonizálnak, aki bármi pozitívumot lát valakiben, akit már démonizáltak.”

„Az önviktimizáció egy betegség”. Ezt követően védelmében vett egy fekete politikai kommentátort és bloggert, a Black Lives Matter nevű fekete aktivistahálózat és a fekete áldozati kultúra kemény kritikusát, valamint Donald Trump támogatóját.

Trumppal kapcsolatban West nem igazán jutott dűlőre: volt úgy, hogy meglátogatta és jót beszélgettek, meg úgy is, hogy kritizálta, aztán 2020-ben kijelentette, hogy rá szavaz.

Aztán saját maga is elindult az elnökválasztáson − mint írtuk, Elon Musk, a világ egyik legbefolyásosabb emberének a támogatásával. Elnökválasztási kampányában kereszténydemokrata üzenetekre épített: szerinte az amerikai nemzetnek újra el kellene köteleződnie a hit mellett, a család intézményét meg kell erősíteni.

Kritizálta a Demokrata Pártot és az iskolákban elharapódzó progresszív ideológiát.

Kiderült, hogy ellenzi az abortuszt és a halálbüntetést, bevezetné az iskolai imádkozást, erősítené a nemzetvédelmet.

Kanye West, a vallás és az abortusz

Hitéről 2004-ben ezt nyilatkozta: „Spirituális vagyok.

2009-ben úgy fogalmazott, hogy hisz Istenben, de úgy érzi, soha nem lesz vallásos. 2014-ben kereszténynek nevezte magát egy koncertjén, 2019-ben Twitteren is közölte ugyanezt. Ugyanebben az évben elmondta: „Mikor több istent próbáltam szolgálni, az megőrjített”, majd fel is sorolta ezeket az isteneket: „Az egó istene, pénz istene, büszkeség istene, hírnév istene”.

Az abortuszvitával kapcsolatban a minap Tucker Carlson műsorában elmondta, hogy ő életpárti, és nem foglalkozik az emberek kritikáival:

Kifejtette, hogy jelenleg több fekete csecsemőt vetetnek el New Yorkban, mint ahányat megszülnek, és hogy

Amerikában a fekete halálozások 50 százaléka abortusz.

West ugyanitt hangsúlyozta: a 2016-os elnökválasztás során meggyőződött arról, hogy többet kell hangoztatnia a véleményét. Az interjúban azt is elmondta, hogy Isten szerinte „igazi csatákra” készíti fel a keresztényeket az istentelen erőkkel, köztük a médiával szemben.

A rapper arról is beszélt: „Ugyanazok az emberek, akik megfosztottak minket az identitásunktól és egy színnel azonosítottak minket, mondják meg most nekünk, hogy mit jelentsen feketének lenni”.

Kanye West Tucker Carlson műsorában

 

Kanye esete az eltörléskultúrával

Megérkeztünk a mába. Történt, hogy a minap főszereplőnk titkos divatbemutatót szervezett a Párizsi Divathétre, ahol a legnagyobb meglepetést a rapper felsője okozta, hátulján ugyanis a „White Lives Matter” szöveg szerepelt.

A rapper mellett Candace Owens jobboldali (és fekete és nő) kommentátor is fölbukkant, aki májusban részt vett a Budapesten megrendezett konzervatív konferencián. A melegítőfelső eleje II. János Pál pápát ábrázolta, „Követni fogjuk a példád” felirat kíséretében. A kérdésre, hogy miért csináltatott pólót, amin az áll, hogy a fehér életek számítanak, így válaszolt: „Mert számítanak!”

Kanye helyzete, fogalmazzunk így divatos szóval, eszkalálódott.

Egy fekete fiú (és lány) nyíltan szembement a cancel culture szívének és szimbólumának számító BLM-mozgalommal, amely az elmúlt években fehérre-feketére mázolta a világot, többek között úgy, hogy bűnözők köré épített kultuszt. Vagy-vagy. A Black Lives Matter mozgalomban ugyanis úgy tűnik, nincsenek átmenetek, nincsenek szempontok, nincsenek színek, csak egyetlen „igazság” létezik a fejekben, a fehér elnyomás paradigmája, annak minden progresszív következményével: ha balra állsz, oké vagy, ha jobbra hajlasz, véged van.

Az Adidasnak ennyi elég is volt: bejelentették, hogy felülvizsgálják a közel egy évtizede tartó együttműködésüket a zenésszel.

Mindeközben Kanye West sem tétlenkedett: a napokban elővette a zsidó témát és antiszemita üzeneteket posztolt az Instagramon – többek között a zsidók befolyásosságáról fejtette ki nézeteit a korábban Puff Daddy művésznéven futó Sean Combsnak. A rapper zsidózásán nincs mit védeni, az egyre fullasztóbb mainstream elvárásrendszert kikezdő, provokatív üzenetei viszont figyelemre méltóak a nyugati nyilvánosság jelenlegi, woke korszakában.

Kanye West úgy tűnik, öntudatlanul is háborút indított,

de minimum lavinát, ami nem biztos, hogy nem temeti maga alá.

A komplett mainstream média, százmilliós elérésű portálok tucatjai és mindenható közösségi oldalak repültek rá a túlmozgásos fekete srácra. A mérleg október második hetében: A Meta (vagyis a Facebook) platformja és az Instagram után a Twitter is zárolta Kanye West közösségi oldalát.

 

***

Felhasznált források, hivatkozások:

https://www.dailywire.com/news/kanye-west-sounds-off-on-abortion-i-dont-care-about-peoples-responses-to-me-being-pro-life?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=dwbrand  

https://www.dailywire.com/news/kanye-west-shreds-the-godless-media-we-are-in-a-battle-with-the-media?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=dwbrand&fbclid=IwAR3YEoLzpsR82zr6Q3CKa4iR8bW95qXHZLwOTAcV7sXRU60M07idgPa76lo

https://www.britannica.com/biography/Kanye-West

https://web.archive.org/web/20111205044352/http://www.rollingstone.com/music/artists/kanye-west/albumguide

http://edition.cnn.com/2009/SHOWBIZ/09/14/kanye.west.reaction/index.html

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2010/11/bush-kanye-comment-a-disgusting-moment-as-president/339704/

https://www.theguardian.com/music/2013/sep/02/kanye-west-gig-kazakhstan

https://www.huffpost.com/entry/kanye-west-anti-semitism_n_4390590

https://amp.theguardian.com/music/2018/may/01/kanye-west-on-slavery-for-400-years-that-sounds-like-a-choice

https://www.nbcnews.com/news/us-news/kanye-west-asks-court-legally-change-his-name-ye-n1277580

https://edition.cnn.com/2018/06/26/entertainment/kanye-west-new-york-times-interview/index.html

https://web.archive.org/web/20111205044352/http://www.rollingstone.com/music/artists/kanye-west/albumguide

Wikipedia

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miles1
2022. október 12. 00:56
Minden fenntartásom mellett, RESPECT a niggának! Tényleg!
nakatomi
2022. október 11. 23:34
Számomra a hiphop vagy a rap nem tartozik abba a kategóriába, amit általánosságban zenének szoktunk hívni. Így ebbéli tevékenysége számomra teljesen érdektelen, nem is beszélve a Kardashian-féle szappanoperában való részvételéről. Ellenben ez a WLM-feliratú pólós történet nagyon dícséretes. Nem beszélve arról, hogy ezt Candec Owensszel együtt csinálta. Aki egy kivételes konzervatív személyiség. Így némiképpen őt is más megvilágításba helyezi a szememben. Úgy hogy csak így tovább, még a végén meg fogom kedvelni ezt a srácot.
savrena
2022. október 11. 21:28
Animal Lives Matter, Plant Lives Matter, All Lives Matter. Most mi ebben a rossz? Amivel még nagyot üthetne, bárki, a lib-wok-cancel-culture világon: Unborn Lives Matter.
figyelő4322
2022. október 11. 19:49
A Fehér Életek Számítanak irritálja az Adidast - mivel a vásárlóinak JÓ része néger - és a fehér ügyfelei JÓ része is 'beleszédült' a BLM-be. A fehér- ellenes rasszizmus most politikai ideológiává vált a White House és DemoCrap aktivisták körében. A DemoCrap párt már évtizedek óta a hüvelykujja alatt tartja a néger fősodort, és folyton öngyilkos ideológiákba kényszeríti őket. Régen a Jesse Jackson féle vezetéssel, most pedig a libernyák politikusok által irányított, hírhedt BLM-mel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!