Német lap: Orbán vétóinak az oka a magyar-ukrán határ mögött rejlik

2022. október 18. 12:42

A Handelsblatt szerint a magyar miniszterelnök a kárpátaljai kisebbségekért vétózza a szankciókat.

2022. október 18. 12:42
null

A Handelsblatt szerint a magyar miniszterelnök a kárpátaljai kisebbségekért vétózza a szankciókat. Mint írták, magyarok százezrei élnek az országhatáron túl, Ukrajnában. Hozzátették, hogy a magyar-ukrán kapcsolatokban a magyar kisebbség helyzete továbbra is irritáló tényező. Magyarország kormánya nem követeli a mintegy 100 évvel ezelőtt megállapított országhatárok kiigazítását. A szimbolikus politika szintjén azonban az ország nagyon is a revizionista eszmék felé orientálódik a német lap szerint. Az elmúlt évek vitái az ukrán-magyar viszonyban az oktatási ágazatra és az állampolgárságra összpontosultak. Ukrajna nem engedélyezi a kettős állampolgárságot, de nem is bünteti azt aktívan.

A 2017-es új oktatási törvény pusztító hatással volt a kétoldalú kapcsolatokra.

A törvény célja ugyan az orosz nyelv használatának korlátozása volt a német lap szerint, a pontatlan megfogalmazás miatt azonban más nyelveket is érintett.

Szerintük Orbán relativizáló és semleges

Orbán egy júliusi beszédében hangsúlyozta, hogy az EU-nak ki kell maradnia a háborúból, és „Oroszország és Ukrajna közé kell állnia”. Ez a semlegesség a lap szerint egybeesik azzal, hogy a magyar miniszterelnök – szerintük – relativizálja az orosz háborús bűnöket, az Ukrajnának nyújtott támogatást humanitárius szempontokra korlátozza, és nagy megértést tanúsít Moszkva „biztonsági követelései” iránt.

Kijev ezért Putyin trójai falovának tekinti a magyarokat.

A külügyminisztérium szóvivője még „orosz propagandával” is megvádolta Orbánt. A lap leszögezte, hogy Orbán a Moszkvából érkező olcsó energiaszállítások mellett prioritásként kezeli a magyar kisebbség védelmét az ukrán határ menti Kárpátalján. Ahelyett azonban, hogy megvédte volna őket, Orbán Viktor Kelet és Nyugat közötti hintapolitikája kényes helyzetbe hozta a kárpátaljai kisebbséget: azzal gyanúsítják őket, hogy nem lojálisak az ukrán államhoz, amelyhez nyilvánvalóan kevéssé kötődnek.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2022. október 18. 18:43
Ha már Orbán... Nem mond beszédet 23-án? Csak mert augusztus 20-án sem mondott... Most Putyint csókolgatva ciki lenne egy nagy 56-os megemlékezés?
Reszelő Aladár
2022. október 18. 18:10
Az első lépés az, hogy egyátalán tájékozódnak a magyar szempontokról, mielőtt megmondják, hogy mit kellene tennünk. Igen , él ott egy nem is apró magyar közösség, akik eddig kb lószart sem láttak a központi kormányzattól és amikor az ukránoknak gondja támadt az oroszokkal, akkor elsőnek rúgtak beléjük. Megkérdeném Piréziát, hogy mi gondolnának arról, ha betiltanánk és üldöznénk a a piréz-magyarkettős állampolgárságot és betiltanánk a piréz anyanyelvű oktatást, illetve nekik kellene támogatni az itteni közösségüket, mert mi erre nem lennénk hajlandóak. Kedves Ukrajna, annyit kértünk, hogy hadd tanuljanak a magyarok magyar nyelven is az ukrán mellett. Emellett továbbra is befogadjuk a menekülőiteket. De ez nektek nem volt elég, a hadseregünk fegyevereit is követeliek, meg hogy ne bizniszeljünk az ellenségeitekkel. Cserébe pedig basztatást kapunk. Az ukrán emberekkel szolidáris vagyok. De az ukrán állammal és annak vezetőivel nem.
Vasalo
2022. október 18. 15:12
Nyilván, csak azon csodálkozom, hogy a bátor német firkász még több mint 100 éve alatt sem tanulta meg azt az aljas történelmet, amit az aljas nyugati nagyhatalmak vetettek papirra St.Germainban és alapozták meg Hitler hatalmát és a második világégést. Most hasonlo idioták döntötték el Ukrajna határait is, annak minden következményével.
Lajoss
2022. október 18. 15:07
Szerintem az elmeállapota a probléma..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!