Kiképzőmissziót hozott létre az EU az ukrán hadsereg támogatására

2022. október 17. 14:36

A katonai misszió megbízatása kezdetben két évre szól, erre az időszakra szóló költségvetése 106 millió 700 ezer euró.

2022. október 17. 14:36
null

Az Európai Unió katonai kiképzőmissziót hozott létre Ukrajna további támogatása, az ukrán fegyveres erők képességének javítása céljából – tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa hétfőn.  A közlemény szerint az EUMAM Ukrajna misszió célja, hogy hozzájáruljon az ukrán fegyveres erők felkészültségének fokozásához a katonai műveletek hatékony végrehajtása érdekében,

lehetővé téve Ukrajna számára, hogy megvédje területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, gyakorolhassa önállóságát, és megvédhesse a polgári lakosságot”.

Közölték: a misszió létrehozásáról Ukrajna kérelmének eleget téve döntött az unió, az ukrán kormány szeptember 30-án kérte a támogatást.

Az EUMAM Ukrajna egyéni, csoportos és különleges képzést nyújt az ukrán fegyveres erők számára, emellett összehangolja a tagállamok kiképzést támogató tevékenységeit. Biztosítani fogja továbbá a tagállamok Ukrajnát kétoldalú formában támogató tevékenységeinek együttműködését, valamint a közös munkát más, hasonló gondolkodású nemzetközi partnerekkel is. 

A misszió az uniós tagállamok területén fog működni, műveleti központja Brüsszelben lesz, működését az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EKSZ) biztosítja. A katonai misszió megbízatása kezdetben két évre szól, erre az időszakra szóló költségvetése 106 millió 700 ezer euró – tették hozzá.

(MTI)

Nyitóképen: Ukrán katonák. Fotó: Dmitro Szmoljenko / NurPhoto / AFP

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezodor
2022. október 18. 14:45
Az milyen. Majd akkor a kiképzőknek szlávaukrajinyizni kéne, némi karlendítéssel az alaki foglalkozáson ?
Pneumaticus
2022. október 17. 21:49
Csak mi nem szavaztuk meg... Ezek szerint az EU kormányai vagy rövidlátók, vagy háborút akarnak. HUXIT!
sorivo4
2022. október 17. 19:50
Nem értünk vele egyet, nem veszünk benne részt, de nem akadályozzuk. És ennyi legyen elég. És ezért is tegyék vissza azt a Turult a helyére. Ezért is.
MrStokes
2022. október 17. 19:05
AZOV náci legiot kepez ki az EU??? Ez az EU alapérték??? Alja banda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!