Elnököt választ Ausztria – erősen esélyes a veterán zöld államfő

2022. október 09. 08:26

Köztársasági elnököt választ vasárnap Ausztria: az előzetes felmérések szerint messze vezet a Zöldekből indult jelenlegi elnök, Alexander van der Bellen.

2022. október 09. 08:26
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Államfőválasztást tartanak vasárnap Ausztriában, ahol a választópolgárok közvetlenül szavazhatnak az elnök személyéről. A tisztséget az előző választás óta, 2017 januárjától tölti be Alexander van der Bellen, az osztrák Zöldek korábbi elnöke.

A népszerű Van der Bellen most egy második ciklusra is elindult a választáson. Az osztrák nagy pártok többsége (ÖVP, SPÖ, NEOS) nem indított jelöltet Van der Bellennel szemben, illetve vezetői szinten vagy más politikusaik közül sokan kifejezetten támogatásukról biztosították a regnáló államfőt.

A nagy pártok közül

csak a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) indított ellenjelöltet Walter Rosenkranz személyében.

Nagynevű politikusok komoly megmérettetése hiányában meglehetősen színesen alakult végül a mezőny: elindult a választáson ugyanis a Marco Pogo művésznévvel a Turbobier nevű osztrák punk rock együttes frontembere, egyben az osztrák Sörpárt elnöke, Dominik Wlazny.

Szintén pályázik a tisztségre Tassilo Walentin ügyvéd, író és publicista, botrányoktól sem mentes médiaszemélyiség.

Elindult továbbá a választáson Gerald Grosz, a Szabadságpárt és az abból egykor kivált Jörg Haider által alapított BZÖ egykori politikusa, aki szintén ismert, egyben vállaltan meleg közéleti kommentátor.

A vasárnapi választás végeredménye eléggé lefutott az előrejelzések alapján:

Alexander van der Bellen akár a szavazatok több mint 50 százalékát is megkaphatja ma.

Második helyen a szabadságpárti Rosenkranz áll mintegy 14-16 százalékos támogatottsággal. A sörpárti rocker, Dominik Wlazny 8 és 12 százalék közötti eredményre számíthat. Wallentin és Grosz pedig egyaránt 7-9 százalék körüli támogatottságot tud felmutatni.

 

Fotón: Alexender van der Bellen (Joe Klamar / AFP)

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. október 09. 21:45
Ha öreg és fehér, az önmagában nem jó. De ha lipsi és zöld, akkor viszont hibátlan.
nempolitizálok
2022. október 09. 16:26
A CIA már tudja ki lesz.
BAJA
2022. október 09. 15:13
Régi, megbízható pedó
Akitlosz
2022. október 09. 13:40
Mert Ausztriában szabad államfőt választani. Szlovákiában is szabad államfőt választani. Romániában is szabad államfőt választani. Szerbiában is szabad államfőt választani. Horvátországban is szabad államfőt választani. Szlovéniában is szabad államfőt választani. Még Ukrajnában is szabad államfőt választani. Magyarországon tilos államfőt választani. A parlament delegál a magyarországi adófizetők nyakára egy felesleges paprikajancsit. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!