Elnököt választ Ausztria – erősen esélyes a veterán zöld államfő

2022. október 09. 08:26

Köztársasági elnököt választ vasárnap Ausztria: az előzetes felmérések szerint messze vezet a Zöldekből indult jelenlegi elnök, Alexander van der Bellen.

2022. október 09. 08:26
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért
rovatvezető

Államfőválasztást tartanak vasárnap Ausztriában, ahol a választópolgárok közvetlenül szavazhatnak az elnök személyéről. A tisztséget az előző választás óta, 2017 januárjától tölti be Alexander van der Bellen, az osztrák Zöldek korábbi elnöke.

A népszerű Van der Bellen most egy második ciklusra is elindult a választáson. Az osztrák nagy pártok többsége (ÖVP, SPÖ, NEOS) nem indított jelöltet Van der Bellennel szemben, illetve vezetői szinten vagy más politikusaik közül sokan kifejezetten támogatásukról biztosították a regnáló államfőt.

A nagy pártok közül

csak a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) indított ellenjelöltet Walter Rosenkranz személyében.

Nagynevű politikusok komoly megmérettetése hiányában meglehetősen színesen alakult végül a mezőny: elindult a választáson ugyanis a Marco Pogo művésznévvel a Turbobier nevű osztrák punk rock együttes frontembere, egyben az osztrák Sörpárt elnöke, Dominik Wlazny.

Szintén pályázik a tisztségre Tassilo Walentin ügyvéd, író és publicista, botrányoktól sem mentes médiaszemélyiség.

Elindult továbbá a választáson Gerald Grosz, a Szabadságpárt és az abból egykor kivált Jörg Haider által alapított BZÖ egykori politikusa, aki szintén ismert, egyben vállaltan meleg közéleti kommentátor.

A vasárnapi választás végeredménye eléggé lefutott az előrejelzések alapján:

Alexander van der Bellen akár a szavazatok több mint 50 százalékát is megkaphatja ma.

Második helyen a szabadságpárti Rosenkranz áll mintegy 14-16 százalékos támogatottsággal. A sörpárti rocker, Dominik Wlazny 8 és 12 százalék közötti eredményre számíthat. Wallentin és Grosz pedig egyaránt 7-9 százalék körüli támogatottságot tud felmutatni.

 

Fotón: Alexender van der Bellen (Joe Klamar / AFP)

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik