Wall Street Journal: Az európai energiaválság egyik nagy nyertese az amerikai gazdaság

2022. szeptember 22. 22:10

Érdekes szankciós fejleményről számolt be a híres amerikai gazdasági lap. Szerintük az Európát érő károk örökre fennmaradnak.

2022. szeptember 22. 22:10
null

A The Wall Street Journal hosszú elemzőcikket közölt az ukrajnai háborúval kapcsolatos szankciókról és az azok nyomán kialakuló energiakrízisről. Már a cikk első mondatában kijelentették, hogy

A lap kifejtette, hogy az egekbe szökő gázáraktól sújtott európai vállalatok, amelyek acélt, műtrágyát és más alapanyagokat gyártanak, a kiszámíthatóbb energiaárak és a masszív kormányzati támogatás miatt az Egyesült Államokba helyezik át tevékenységüket.

Hozzátették, hogy miközben az energiaárak vad ingadozása és az ellátási láncok tartós problémái az ipari termelés leépülésével fenyegetik Európát, Washington számos ösztönzőt hozott létre a gyártás és a zöld energia támogatására. A cikk szerint a gazdasági folyamatok egyre inkább az Egyesült Államok kezére játszanak, különösen a vegyi anyagokat, az akkumulátorokat és más energiaigényes termékeket gyártó vállalatok számára.

A lap kifejtette, hogy bár az amerikai gazdaság rekordinflációnak néz elébe, a koronavírus-válságból jól jött ki, és jó kilátásai vannak,

mert Európát destabilizálta a háború.

Kifejtették, hogy a Pandora dán ékszergyártó vállalat és a Volkswagen az év elején jelentett be amerikai terjeszkedést, a Tesla pedig szünetelteti a németországi akkumulátorgyár megvalósítását.

Évekig szenvedni fogunk a szankciók hatásától

A Wall Street Journal által felidézett közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy a Kanadától az Egyesült Államokon át Katarig terjedő földgázkitermelők középtávon nehezen tudják majd teljes mértékben helyettesíteni Oroszországot Európa ellátásában. Ha ez így lesz, a kontinensnek – legalábbis a gáz esetében – magas árakkal kell szembenéznie még 2024-ben is,

ami azzal fenyeget, hogy az európai feldolgozóipart érő károk örökre fennmaradnak.

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. szeptember 23. 13:18
Nos, erre megy a "játék" Európában és a jenkiknél. "Egyesek" ezt nagyon jól tudják (hiszen hozzájuk folyik be a haszon". "Kettesek" meg csak beszélnek a világba, agyalnak reggeltől-estig, a népek pedig nyögik az okoskodásokat. Viszont a jenki gazdaság hirtelen "virágozni kezdett". Ha akkora barom vagy, hogy nem érted az összefüggéseket, az okokat, okozatokat, magadra vess.
Ödenburger
2022. szeptember 23. 12:01
Akkor ezzel választ is kaptunk a háborút (és a hozzá kapcsolódó embargókat és szankciókat) övező súlyos Cui Prodest? kérdésre.
eresgé
2022. szeptember 23. 11:54
Nahát, tegnap a NYTimes, ma a WSJ ... Ezeket a szerkesztőségeket bizonyára megszállhatták az oroszok, mert hát ez orosz propaganda, megmondták a szervilizmus világbajnokai a a hazai libsik is...
Daily
2022. szeptember 23. 11:32
Nem a háború destabilizálta Európát. Firkász ferdítés. Európa vezetői destabilizálták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!