Tarjányi Péter: Vége a béke korszakának

2022. szeptember 05. 16:37

A biztonságpolitikai szakértő szerint „Putyint nem jellemzi a gorbacsovi gondolat, a nyugat felé nyitás megteremtése”.

2022. szeptember 05. 16:37
null

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő volt Sebes György vendége a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. „Pillanatnyilag megválaszolhatatlan kérdés, hogy Vlagyimir Putyin képes lesz-e valóra váltani régi tervét, a hajdani szovjet birodalom oroszországi visszaállítását. A felvetés apropóját a Szovjetuniót 1991-ben lebontó s lényegében megszüntető elnök, Mihail Gorbacsov halála adja” – olvasható a Hírklikken.

Tarjányi szerint Gorbacsov hozzájárult Oroszország mai megmaradásához, míg a jelen vezetés birodalmi gondolkodásának köszönhetően az akkori Szovjetunió valószínűleg darabjaira hullott volna. 

Putyint nem jellemzi a gorbacsovi gondolat, a nyugat felé nyitás megteremtése”

– mondja Tarjányi.

Szerinte az viszont tény, hogy ismét világpolitikai tömbök alakulhatnak ki, hiszen Putyin gazdasági segítséget kért Kínától, Indiától, még Észak-Korea katonai potenciáljával is kacérkodott. „Ez a tömbösödés a nyugati országok részéről már régóta fennáll, amit katonailag maga a NATO biztosít. Ez a szándék egyre inkább megnyilvánul Oroszország részéről is” – jegyzi meg Tajrányi.

Úgy véli, „az ukrajnai háború a jéghegy csúcsa, tünet, amibe a világunk belelavírozódott az elmúlt évtizedekben. Vége a béke korszakának”.

A teljes beszélgetést ide kattintva nézheti vissza.

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. szeptember 06. 10:01
/nyugat felé nyitás/ Dehogynem! Tüzet nyiss!
Rizsa
2022. szeptember 06. 08:43
Putyin nyitna az amerikai és európai világ felé. Viszont nem akar a cselédjük lenni. Ezt a nyitást amerika és csatlósai tették tönkre azzal hogy az oroszokat lekezelték és nem tekintenek rá egyenrangú partnerként. A NATO terjeszkedésével felrúgtak egy megállapodást . Az oroszok még így is türelmesek voltak.
pemete jakab
2022. szeptember 05. 22:55
"A biztonságpolitikai szakértő szerint „Putyint nem jellemzi a gorbacsovi gondolat, a nyugat felé nyitás megteremtése”." Putyin ezek szerint végig szeretné járni újra a Szovjetunió kálváriáját, csak most gyorsabb lesz a kimúlás, mivel a mostani Oroszország jóval gyengébb, mint az egykori Szovjetunió.
Jooee
2022. szeptember 05. 22:15
Ez a Tarjányi el van tájolódva. A nyugatot nem érdekli Putyin felé a gorbacsovi gondolat. Persze, ha az USA diktál mindent, akkor meg főleg nem. Az unió nem más, mint az USA marionett bábja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!