Szlovénia is harckocsikat küld Ukrajnának

2022. szeptember 19. 22:02

Szomszédunk cserébe 35 német gyártmányú teherautót és 5 víztartályt kap Németországtól.

2022. szeptember 19. 22:02
null

Ljubljana 28 M-55S típusú, a Szovjetunióban kifejlesztett, de több országban gyártott közepes harckocsit küld Ukrajnának, cserében Németország a saját készletéből 35 német gyártmányú teherautót és 5 víztartályt ad Szlovéniának – közölte hétfőn a szlovén miniszterelnöki hivatal.

A tájékoztatás szerint erről Robert Golob szlovén kormányfő és Olaf Scholz német kancellár állapodott meg.    

– olvasható a sajtóközleményben.    

Az M-55S harckocsi a T-55-ös modell modernizált változata. Golob és Scholz az energiaválságról és az Európai Unió nyugat-balkáni bővítéséről is tárgyalt. Ez utóbbi megbeszélésével töltötték a leghosszabb időt. Robert Golob üdvözölte az EU és a nyugat-balkáni országok közti együttműködés serkentését célzó, úgynevezett berlini folyamat folytatását. Mint mondta, az unió bővítése a legjobb garancia a biztonság és a stabilitás megőrzésére a Nyugat-Balkánon. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Európai Tanácsnak meg kell vitatnia Bosznia-Hercegovina tagjelölt státuszát a következő hónapokban.    

A két kormányfő eszmecserét folytatott arról is, hogy az EU hogyan tudná enyhíteni a magas energiaárakat és ösztönözni a gáz- és villamosenergia-kereslet csökkenését. Aláhúzták, hogy az EU gyors reagálására és a tagállamok közötti szolidaritásra van szükség. Golob aggodalmának adott hangot a változékony villamosenergia-árak miatt.  

– mondta Golob, és azonnali piaci védintézkedések bevezetését szorgalmazta.

(MTI)

Nyitókép: STR / UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2022. szeptember 20. 10:29
A Lengyelek már rábasztak erre...
zoles
2022. szeptember 20. 08:39
Eküldik a lepusztult tankjaikat, hogy a németektől vadi új teherautókat kapjanak? Nem rossz üzlet, ugyanezt csinálták a szlovákok is, csak így a "segítség" már nem önzetlen.
madar299
2022. szeptember 20. 08:28
Fölébredt a bolha és úgy gondolja, hogy Ő is segít az elefántnak talpraállni .
Brabham1963
2022. szeptember 20. 07:35
Az orosz haditechnikai megy a süllyesztőben, az összes volt szocialista ország megszabadul tőle! A háború most jó alkalom erre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!