Szabad Európa: mégsem vétóz Magyarország az orosz oligarchák miatt

2022. szeptember 08. 09:18

Az EU-tagállamok képviselői szerdán vitatták meg, hogy meghosszabbítsák-e a szankciókat.

2022. szeptember 08. 09:18
null

A Szabad Európa korábban úgy értesült, hogy a magyar kormány megvétózhatja három orosz oligarcha ellen irányuló szankciókat. A mostani sajtóértesülések szerint a magyar kormány azóta elállt ettől a szándékától.

Előzmények

Az első információk szerint a kormány jelezte: nem fogják támogatni az orosz oligarchák elleni szankciók meghosszabbítását abban az esetben, ha hárman – Aliser Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov – rajta maradnak a listán.

Az orosz oligarchák ellen még a háború legelején rendeltek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat az Unióba, és a rendelkezések érvényességét rendszerint félévente terjesztik ki.

Hosszabbítás nélkül szeptember 15-éig maradnak érvényben a szankciók. Az EU-tagállamok képviselői épp ezért szerdán vitatták meg, hogy meghosszabbítsák-e a szankciókat. A Szabad Európa még a találkozó előtt, kedden úgy értesült: a magyar kormány azzal fenyegetőzik, hogy megvétózzák a hosszabbítást, amennyiben a három orosz oligarcha nem kerül le a feketelistáról.

Ezzel szemben szerdán a portál azt írta: „a magyar kormány visszavonta a fenyegetést”. A diplomáciai forrásokból származó értesülés szerint az uniós tagállamok nagyköveteinek szerdai brüsszeli értekezletén jelen lévő magyar képviselő azt mondta:

most készek kiterjeszteni a büntetőintézkedések hatályát hat hónappal,

de a következő hosszabbításkor, jövő márciusban fel fogják vetni aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy egyes személyek miért szerepelnek a listán. A három személy eltávolításán felül a magyar kormány egyfajta mentességet szeretett volna elérni, hogy a humanitárius szervezetek együttműködhessenek egyes, korlátozás alá vont orosz bankokkal – írja a Szabad Európa.

Fotó: MAURIZIO ORLANDO / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. szeptember 08. 14:03
Free Júróp ?? Nem. Moschlékeurópa Adó.
Akitlosz
2022. szeptember 08. 12:23
Csak a szokásos. A magyar kormány csak szájhősködik "Brüsszellel" belpolitikai fogyasztásra, de aztán Brüsszelben megszavazza a szankciókat.
bagira
2022. szeptember 08. 12:17
Zelenszkij az eus országok pénzén gyilkoltat háborúzik , nagy adósságot felszedi az eus országokkal fizetteti vissza.
tapir32
2022. szeptember 08. 11:36
Az erkölcsi felháborodás nem elégséges alap mások jogainak megnyirbálásához, jogfosztáshoz. /Az erkölcsi felháborodás nem egyéb, mint moralitásba csomagolt gyűlölködés./
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!