Groteszk fordulat: Ukrajna szállítana áramot Németországba

2022. szeptember 03. 10:10

Így segítenének a németeknek függetlenedni az orosz energiától.

2022. szeptember 03. 10:10
null

Ukrajna árammal segítene Németországnak függetlenedni az orosz energiától – közölte Denisz Smihal ukrán kormányfő a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. Hozzátette:

Ukrajna jelenleg Moldovába, Romániába, Szlovákiába és Lengyelországba exportál áramot.

Megjegyezte: készek terjeszkedni Németország felé, miután az atomerőműveknek köszönhetően elegendő elektromosságot termelnek. Smihal rámutatott: berlini és brüsszeli látogatásán beszél erről a lehetőségről az illetékesekkel. Az ukrán kormányfőt szombatra Berlinbe várják, és vasárnap Olaf Scholz német kancellár is fogadja.    

Az orosz támadást követően Ukrajna és a szomszédos Moldova levált az egykori szovjet áramhálózatról, és március közepén szinkronizálta működését az európai hálózatéval. Ukrajna azóta naponta 400-700 megawatt áramot szállít az Európai Unióba és Moldovába. Smihal többszörösére növelné az uniós kvótákat, ami szerinte mindkét félnek jó lenne.

– jelezte.    

Ukrajnában több mint 14 gigawatt összkapacitáson működnek szovjet építésű atomerőművek. A háború kezdete óta a harcok, a népességmozgás és a gazdasági helyzet miatt jelentősen csökkent az áramfogyasztás az országban. A csökkenésnek köszönhetően több kapacitás maradt exportra, annak ellenére, hogy az oroszok megszerezték a zaporizzsjai atomerőművet, amely Európa legnagyobbja.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
No comment no cry
2022. szeptember 03. 22:07
- Mi van német, fogytán az energia? - Hát, igen. - És mondd csak..., nem akarsz venni?
pemete jakab
2022. szeptember 03. 15:43
"Groteszk fordulat: Ukrajna szállítana áramot Németországba" Viktorka üzeni Brüsszelnek: Küldjétek a pénzt, hogy tovább tudjuk folytatni a Brüsszel ellenes harcunkat.
pemete jakab
2022. szeptember 03. 15:41
"Groteszk fordulat: Ukrajna szállítana áramot Németországba" Volodimir üzeni Vlagyimirnak: Küldjük katonát és fegyvert, hogy harcolni tudj ellenünk?
csulak
2022. szeptember 03. 14:57
eresszek csak batran
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!