Kiderült, miről beszélgetett telefonon Erdogan és Zelenszkij

2022. szeptember 28. 20:26

Az ukrán és a török elnök három nagyon fontos kérdésről is egyeztetett.

2022. szeptember 28. 20:26
null

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán újabb telefonbeszélgetést folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, amelynek során elsősorban az oroszokkal a közelmúltban véghez vitt fogolycseréről, a zaporizzsjai atomerőmű körüli helyzetről és a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által megrendezett népszavazásokról folytattak eszmecserét – közölte az ukrán elnöki iroda.

A közlemény szerint – amelyet az UNIAN hírügynökség idézett – Zelenszkij nagyra értékelte Erdogan szerepét a közelmúltbeli hadifogolycsere megszervezésében és abban, hogy az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezred öt parancsnokának menedéket biztosítottak Törökországban. A török elnök közölte, hogy mindenfajta kényelmet megteremtenek a szabadon bocsátottak, valamint a hozzátartozóik számára, akik meglátogatják őket Törökországban.

Az ukrán elnök egyúttal megköszönte Törökország elvi álláspontját, hogy

nem ismeri el legitimnek a megszállt ukrán területeken az Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazásokat.

Ismét felszólította a világközösséget, hogy a legszigorúbb választ adják Oroszországnak erre a lépésére.

Zelenszkij megemlítette, hogy Törökországnak kiemelt szerepe volt a „gabonakezdeményezés” munkájának megszervezésében is, amelynek eredményeként mostanáig 235 hajó 5,4 millió tonna mezőgazdasági termékkel indult el Ukrajna kikötőiből Ázsia, Európa és Afrika országai felé. A felek reményüket fejezték ki a „gabonafolyosók” további akadálytalan működésében. Emellett Erdogan kifejezte készségét, hogy segítse a nukleáris fenyegetés megelőzésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzettel összefüggésben – tájékoztatott az ukrán elnöki iroda.

(MTI)

Nyitókép: ANGELA WEISS / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hill
2022. október 01. 13:15
A török lesz a Recept?
Macskabarát
2022. szeptember 29. 12:48
Erdogan persze, hogy nem ismeri el az ukrajnai elfoglalt területeken a népszavazás eredményeit, mert félhet, hogy a saját és a szomszédban élő kurdok is kedvet kapnak valami ilyenszerű megoldáshoz egyszer... .
P. Savoiardes
2022. szeptember 29. 09:14
Erdogan minden diplomácia lépése, egyeztetése, zsarolasa, kommunikációja és tettei, bármilyen irányba jelenleg, ukrantol oroszig, EU-tól usaig egyetlen közeljövőbeni cel érdekében történnek és hangzanak el, e szerint is érdemes vizsgálni őket. Ez pedig a ciprusi vizek alatt talált gázmező, amire részben igényt tart Ankara. Ennyi a zsuga lényege.
Európai téridő
2022. szeptember 29. 07:00
Kommentek: "A helyzet az, hogy Erdogan a világ kb legnagyobb zsugása." - "Kölcsönkenyér visszajár" - az "átverősdit" Európa kezdte még 1396 előtt, amikor a német-római császár és a római pápa összeszövetkezett a Kelet-Római Császárság elpusztítására. a 14. század végére találták meg ehhez "partnernek" az oszmán-törököket. Aztán, amikor már jól "kiknázták" a kialakult "helyzetet összességében 600 év "eredményit", akkor jött a "Nagy Háború", az I. vh., amely a "beteg államok", "elaggott birodalmak" "a népek börtönének" "szétzúzásának" a jelszavát harsogta, "szelektív" "címkézésel", "katulyázással" körítve. Így járt a Török Császárság is. Kemal Atatürkék szovjet tmogatással győzték le az Antantot és kerülték el a Sykes-Picot-egyezmény szerinti teljes felosztást. Mostanság pedig az EU azért nem vette fel őket tagállamnak, mert félt a "muszlim túlsúlytól", amit persze megkaptak a pofájukba a "migránsválság" képében. Szóval: Törökország most már nem igazán "elkötelezett" sem Európa, sem a NATO iránt. És ezt az "euroatlantisták" kxrták el, nem kicsit, nagyon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!