A fogolycsere fontos lépés a háború befejezéséhez Erdogan szerint

2022. szeptember 22. 20:05

A török elnök hangsúlyozta, folytatja a telefonos diplomáciát a háborúzó felekkel.

2022. szeptember 22. 20:05
null

Fontos lépés a háború befejezéséhez a török közvetítéssel megvalósított, csaknem háromszáz embert érintő fogolycsere Ukrajna és Oroszország között – jelentette ki csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök, akit az NTV török televízió idézett.

– mondta Erdogan, aki kedden New Yorkban tartott beszédet az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán.

Légijáratokról is tárgyaltak Putyinnal

Erdogan az NTV tudósítása szerint beszámolt arról is, hogy orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal megvitatta az Oroszország és a nemzetközi elismeréssel nem rendelkező Észak-ciprusi Török Köztársaság közötti közvetlen légijáratok lehetőségét. A török államfő szerint az Oroszországból érkező járatok elősegíthetnék az északi szigetrész gazdasági fejlődését, tekintettel a turisztikai bevételekre. 

A török sajtó ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy a ciprusi törökök szállítmányozási minisztériuma szerint két orosz légitársaság is érdekelt járatok indításában a november 15-én megnyitni tervezett Ercan repülőtérre.

Ciprus északi része hivatalosan 1974 óta török megszállás alatt áll. A ciprusi török közösség saját államot kiáltott ki, amelyet csak Ankara ismer el. Törökország azért avatkozott be Cipruson, mert az országban a görög nacionalisták átvették a hatalmat, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A megosztott sziget helyzete azóta is rendezetlen.

(MTI)

Nyitókép: MUSTAFA KAMACI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. szeptember 22. 21:07
Ennyit arról, hogy az oroszoknak mennyire volt csak ürügy a "nácitlanítás" és mennyire gondolták komolyan...
masikhozzaszolo
2022. szeptember 22. 20:58
Két személyt látok: 1. Szíjjártó Péter 2. Erdogan 3. Néha Macron, de már ott is porosodik a telefon. Ezek vannak beszélő viszonyban Putyinnal, Lavrovval. Más európaiak, amerikaiak Beszélő Iszonyban vannak.
Lenka
2022. szeptember 22. 20:51
Orbán mellett a másik legjózanabbul gondolkodó NATO politikus. Nagyon kell a béke, hajrá Erdogan!
Gyugyesz
2022. szeptember 22. 20:49
Erdogan, az önkéntes közvetítő. A birodalmi múlt köde sok történelmi ország vezetőjének gondolkodását befolyásolja károsan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!