Iohannis: Nálunk tiszteletben tartják a nemzeti kisebbségek jogait

2022. szeptember 07. 15:19

A román elnök a sajtótájékoztatón beszólt az Erdélyben folyó, magyarországi finanszírozású fejlesztési programok miatt.

2022. szeptember 07. 15:19
null

„Vannak olyan problémák, amelyek esetében egyetlen megbeszélésnél többre van szükség a megoldáshoz, de hangsúlyozni kell, hogy Romániában tiszteletben tartják minden nemzeti kisebbség jogait” – mondta Klaus Iohannis a Novák Katalinnal szerdán, Bukarestben tartott közös sajtótájékoztatón.

Mi több, Románia egy példaértékű kisebbségügyi megoldással büszkélkedhet: a nemzeti kisebbségeknek van képviselőjük a parlamentben, akkor is, ha a választásokon nem szereznek egy mandátumhoz elegendő szavazatot. „Ezt pozitív diszkriminációnak nevezik” – idézte a román elnököt  Főtér.ro.

„Az elnök asszonnyal részletesen beszéltünk róla:

hogy megélhesse kultúráját, használhassa anyanyelvét és így tovább. És apropó, egyetértettünk abban, hogy jó, ha a román nyelvet is használják” – hangsúlyozta Iohannis a sajtótájékoztatón, amit a Novák Katalinnal való találkozót követően tartottak.

A román elnök szerint „az etnikumok közötti feszültségeket a saját érdekeiket követő politikusok próbálják felfújni Romániában és Magyarországon is, ami sajnálatos, de egyeztetéssel, egymás meghallgatásával jelentősen csökkenteni lehet ezeket a feszültségeket”

„Romániában csak Románia engedélyével történjenek ezek a projektek”

A portál arra is rámutatott, hogy Iohannis beszólt az Erdélyben folyó, magyarországi finanszírozású fejlesztési programok miatt.

„Fontos, hogy a Romániában csak Románia engedélyével történjenek ezek a projektek, ne diszkrimináljanak nemzetiségi alapon és feleljenek meg a romániai európai és nemzetközi jogrendszernek” – hangzott el a tájékoztatón.

Ennek kapcsán a román vezető elutasította az „egyoldalú megközelítéseket”,

minden ügyet kétoldalú párbeszéd útján kell kezelni

– húzta alá.

A Novák Katalinnal folytatott megbeszélésen szóba került a magyarországi politikusok romániai látogatásainak kérdése is, amelyekről Iohannis azt mondta: az ilyenkor elhangzottaknak összhangban kell lenniük a stratégiai partnerség és a két ország közötti alapszerződés szellemiségével – számolt be a Főtér.ro.

Nyitókép: Novák Katalin Facebook-oldala

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2022. szeptember 08. 00:49
Bak szász bátyja ezt fújja éjjel-nappal, ha kifele kell valamit mondani, majd beszól a PSD-nek, hogy Jó napot kívánok - ezzel utalva, hogy a szocik eladták Erdélyt (mármint a román szocik). Mit tud ő a kisebbségi jogokról, aki egy olyan kisebbségi népcsoportból származik, akiknek az őseit 700 éve magyar királyok telepítették Erdélybe, majd a 700 év alatt hellyel-közzel békésen együtt éltünk, és hát velük együtt felépítettük a csodálatos erdélyi kultúrát. Habár az is igaz, hogy jó párszor elárulták a magyarokat, főleg az utóbbi időkben, végül abban bízva, hogy a románok jobb gazdáik lesznek melléjük álltak. A román atyafiak és a Kárpátok Géniusza pedig szűk 50 esztendő leforgása alatt elintézte, hogy a 700 éves szász kultúrának alig akadjon hírmondója mára. 1910-ben még 300.000-en voltak, mára alig 10.000-en maradtak. Szóval, ha otthon tükörbe néz és magában elmorfondírozik, mondjuk németül, akkor gondolkodhat a kisebbségi jogokon, melyet az az ország garantál, ahol ő az elnök egy olyan népcsoport tagjaként, amelyet az az ország csinált ki, ahol most ő az elnök. Szóval milyen áron lehetett is ő akkor elnök Romániában - ha egy erős szász közösség tagjaként éldegél vajon lehetett volna-e elnök, stb. Mert ne felejtsük el - ismétlés a tudás anyja - a szász közösséget (amíg számottevően létezett) a mindenkori román állam tűzzel-vassal irtotta. Csak két dolgot említenék, amin gondolkodnia kellene jogok terén: Nationaluniversitat és a Nachbarschaft, hol vannak ma ezek? Ezeket a magyar államrend garantálta évszázadokig a szászoknak.
noge
2022. szeptember 07. 20:28
Vicces fiú ez a Iohannis.
Laceh
2022. szeptember 07. 19:30
Erdélyt akart mondani, de véletlenül Romániát mondott... Mert ősei Romániába akartak telepedni úgy 800 évvel ezelőtt.. Gennyláda!!!
mysstes
2022. szeptember 07. 18:55
IOHANNIS! autonómiaszavazást a székelyföldön! az összes többi bullshit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!