Közelebb lépne Dél-Koreához az Egyesült Államok

2022. szeptember 29. 08:53

Kamala Harris közölte: látogatása célja, hogy mélyítse a Szöul és Washington közötti biztonsági és gazdasági együttműködést.

2022. szeptember 29. 08:53
null

Dél-Koreába érkezett csütörtökön az Egyesült Államok alelnöke, Kamala Harris, aki Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel találkozott.  A két ország közötti partnerséget Harris egyúttal a Koreai-félsziget, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség biztonsága zálogának nevezte.    

Jun Szok Jol szintén e kapcsolatok erősítése mellett szállt síkra, és hangsúlyozta, Harris látogatása - ahogy Joe Biden amerikai elnök májusi látogatása is - fontos lépés a szövetség megszilárdítása felé. Kiemelte továbbá, hogy

Egynapos látogatása során Kamala Harris felkeresi a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) dél-koreai részét is. Beiktatása előtt több korábbi amerikai elnök járt az övezetben, ám elnöki rangban csak Biden elődje, Donald Trump járt a DMZ-nél 2019-ben, és találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel is.    

Harris látogatása előtt néhány nappal Észak-Korea több rakétakilövést hajtott végre, legutóbb szerdán jelentette a dél-koreai hadsereg és a japán védelmi minisztérium, hogy Phenjan közeléből két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki a Japán-(Keleti)-tenger irányába. Mindeközben zajlik a hétfőn kezdődött közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat is a Koreai-félsziget keleti partjainál, a műveletben részt vesz egyebek között a Ronald Reagan atommeghajtású repülőgép-hordozó is.    

A dél-koreai hadi tengerészet bejelentette, hogy pénteken újabb hadgyakorlatba kezd, amelyen az Egyesült Államok mellett Japán is részt vesz. Dél-Koreába érkezte előtt Kamala Harris ellátogatott a Japán délkeleti részén található Jokoszuka amerikai támaszpontra is, ahol elítélte az észak-koreai rakétakilövéseket, amelyek szerinte fenyegetik a térség békéjét és biztonságát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy e műveletek az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is sértik.

(MTI)

Nyitókép: LEAH MILLIS / POOL / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. szeptember 30. 08:05
Vigyázz, Daehanminguk! Ezektől tartsatok három lépés távolságot, különben ti lesztek a Kelet Ukrajnája, akik Kínával harcoltok a globalista pénzhatalmi-hadiipar érdekeiért! Ők otthonról pattogatott ukoricával és kólával nézik majd, hogy ti az utolsó koreaiig harcoltok!
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 29. 09:34
Ennél is közelebb? :-DDD
lurker
2022. szeptember 29. 09:23
Kína összes szomszédjával eljátsszák ezt. Legutóbb Nepálból rúgták ki az amcsikat, nem engedték meg, hogy KÍnai határhoz közeli NATO bázisok épüljenek az országban, nem hülyültek meg. Ez is Kínáról szól, meg talán a dél-koreai tech-szektorra szeretnék rátenni a kezüket, illetve a Dél-koreai világhírű filmgyártás, mint propaganda-eszköz nem elég progresszív nekik, nincs tele buzikkal és niggerekkel, tehát ott is kell egy kis amcsi progresszió
vemiko
2022. szeptember 29. 08:58
következmény: ezzel szimultán É Korea Oroszország felé tesz további lépéseket.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!