Már nukleáris katasztrófa esetére ad túlélési tanácsokat az ukrán egészségügyi minisztérium

2022. szeptember 03. 17:46

A minisztérium szerint a nukleáris katasztrófa esetén a sugárzás a legnagyobb mértékben a porral terjed.

2022. szeptember 03. 17:46
null

Az ukrán Egészségügyi Minisztérium a honlapján arra ad tanácsokat, hogy egy nukleáris katasztrófa esetén hogyan lehet minimális egészségkárosodással túlélni a radioaktív sugárzást. Mint írják, ugyan a zaporizzsjai atomerőmű már nemzetközi felügyelet alatt áll, ennek ellenére úgy vélik, hogy jobb felkészülni minden eshetőségre – írja az Index

A hírportál arról is beszámolt, hogy a minisztérium szerint

Ezért többek között azt tanácsolják, hogy az ablakokat és az ajtókat zárják be, és ne menjenek azok közelébe se, illetve ne használjanak olyan szellőző- és fűtési rendszereket, amelyek a kinti levegőt használják.

Emellett rendelkezzenek elegendő tisztálkodási szerrel, hogy a port és a szennyeződéseket lemossák magukról. Legyen váltóruhájuk, és a sugárzással szennyezett ruhákat műanyag zacskókba gyűjtsék. Továbbá legyen élelmiszerük, vizük, gyógyszerük és olyan kommunikációs eszközük, amelyen értesülni tudnak a hivatalos tájékoztatásokról – olvasható az Index cikkében.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a sugárzás ellen csak úgy lehet védekezni, ha az emberek menedékhelyen tartózkodnak, és betartják a hatóság utasításait.

Nyitókép: Dimitar DILKOFF / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DoomGuy
2022. szeptember 04. 06:21
És "legyen tánc"!? Röhej.
Highlander07
2022. szeptember 03. 21:36
Ostoba degenerált náci ukránok.
Aerion
2022. szeptember 03. 19:23
95 % esélyt adok arra, hogy decemberig teljeskörű háború tör ki. Ha nem így lesz, az idő inkább az oroszoknak kedvez, a gazdasági és humán károk 2023 januárjára nagyon magasak lesznek, és egy évvel a háború kitörése után, amennyiben nem szélesedik ki a konfliktus, az oroszok atomfegyverek bevetése nélkül is győzni fognak. Mert az európai lakosság addigra 99,9 %-os eséllyel likvidálja a globalonácikat. Ez a várható következmény azonban azt az esélyt növeli, hogy még az idén világméretű háború lesz.
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 03. 18:54
Ha még sokat basztatjátok azt az erőművet, meglehet, hogy Kijev kormányzati negyedében átmenetileg megnő a sugárzás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!