Gyors kiképzés után már mennek is Ukrajnába a besorozott oroszok

2022. szeptember 29. 18:04

Az orosz védelmi minisztériumi közleménye szerint a frissen mozgósított egységek a most „felszabadított területeken” hajtanak végre ellenőrzési és védelmi feladatokat.

2022. szeptember 29. 18:04
null

Nyolc nappal a részleges mozgósítás bejelentése után az orosz védelmi minisztérium kedden közölte, hogy a besorozott férfiak a harcoló egységekkel való összecsiszolódás után megkezdik a bevetésüket a kelet-ukrajnai területeken – derül ki a TASZSZ orosz hírügynökség cikkéből.

A minisztériumi közleménye szerint a frissen mozgósított egységek a most „felszabadított területeken” hajtanak végre ellenőrzési és védelmi feladatokat, valamint tartalékos és erősítési egységekként fognak működni. 

Kiképzésük rapid lesz. Ennek során megtanítják, hogyan lépjenek fel harci egységek részeként,

valamint elsajátítják a különböző fegyverek, harckocsik és tüzérségi/légvédelmi rendszerek használatát.

Ismert: Vlagyimir Putyin szeptember 21-én jelentette be a „részleges mozgósítást”. Szergej Sojgu védelmi miniszter arról beszélt, hogy az elnöki rendelet nagyjából 300 ezer tartalékost érinthet.

Közben Putyin az orosz biztonsági tanács csütörtöki tanácskozásán elismerte, hogy az általa elrendelt részleges mozgósítás során hibákat követtek el, és sürgette a haladéktalan elhárításukat. Mint mondta, az emberektől „rengeteg információ” érkezik a sorozás megszervezéséről, az ellátás minőségéről, az életkörülményekről és más kérdésekről.  „Sok kérdés merül fel, ezért minden hibát orvosolnunk kell, és a jövőben el kell kerülnünk ezeket azoknak az állampolgárokat az esetében, akik például halasztásra jogosultak” – hangoztatta.    

Példaként említette meg a sokgyermekes apákat, a krónikus betegségben szenvedőket vagy azokat, akik a már túlvannak a sorköteles koron. „Minden ilyen esetet egyenként kell kivizsgálni. Ha hiba történt, azt ki kell javítani, és azokat, akiket megfelelő indokok nélkül hívtak be, haza kell küldeni” – hangsúlyozta Putyin.  

Rámutatott, hogy a mozgósítás elsősorban azokra vonatkozik, akik már szolgáltak a fegyveres erőknél, katonai szakképesítéssel rendelkeznek és van harci tapasztalatuk. Emlékeztetett rá, hogy a mobilizáció minden kritériumát meghatározták.    Az orosz védelmi tárca korábban közölte: olyanokat hívnak be, akikre szükség van a harci feladatok végrehajtásához,

beleértve a tartalékos lövészeket, a harckocsizókat, a tüzéreket, a gépkocsivezetőket és a gépész-gépkocsivezetőket.    

A részleges mozgósítás elrendelését követően kazah és georgiai adatokat ismertető lapinformációk szerint hadköteles korú orosz férfiak százezres nagyságrendben menekültek külföldre. A Meduza ellenzéki portál által megszólaltatott jogi szakértők álláspontja szerint a határ átlépésére a behívottak mindaddig jogosultak, amik nem kézbesítették nekik az erre vonatkozó parancsot. Megkapta a belépőt Nyikolaj Valujev volt profi ökölvívó világbajnok, kormánypárti parlamenti képviselő is. Erről ő maga számolt be a közösségi médiában, közölve, hogy a plenáris ülésszak után jelentkezni fog a sorozóirodában. Valujev hangot adott véleményének, hogy

a részleges mozgósítás segíti a Donyec-medencében és más területeken állomásozó erőket.    

Korábban Vitalij Milonov kormánypárt képviselő közölte, hogy beállt tüzérnek a Donyec-medence védelmében, és frakciótársa, Jurij Svitkin, a csecsen háborúk ejtőernyős veteránja is jelezte, hogy részt kíván venni „a különleges hadműveletben”.

Nyitókép: MTI/AP/Oleksandr Ratushniak

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. szeptember 30. 10:20
A HIMARS rakétáknak mindegy hogy kiképzett vagy kiképzetlenek vannak-e ott...
zolizolizoltan
2022. szeptember 30. 08:29
Ezek szerint hagyományos fegyverekre képzett tartalékosokat túl gyorsan dobnak át az ukrajnai vágóhídra. Még mindig kevés modern fegyverük van a ruszkiknak? Az ukránok ugyanis most is nyomulnak előre a keleti fronton és őket nem fogják megállítani ócskavasakkal az oroszok. Úgy tűnik néhány Himars és amerikai drón megfordította a háború menetét. Mi lesz veled Putyin?
Ben Jeremiah
2022. szeptember 30. 07:40
Mekkora hülye cím már megint... " a mozgósítás elsősorban azokra vonatkozik, akik már szolgáltak a fegyveres erőknél, katonai szakképesítéssel rendelkeznek és van harci tapasztalatuk." Azaz, a sorozás azokat érinti, akik már átestek kiképzésen, esetleg szolgáltak is pl. a csecsen háborúban. Ez a "gyors kiképzés" vszeg annyit jelent, hogy meg kell tanulniuk az alakulat számát, a parancsnokok nevét... (Ezzel szemben az ukránok fegyvert nem ismerő, utcáról berángatott embereket két hét "kiképzés" után küldenek a frontra.)
Gyugyesz
2022. szeptember 29. 21:57
Havi másfél millióért engem is besorozhatnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!