Maximalizálná az orosz olaj árát a G7, Moszkva viszont így nem lenne hajlandó szállítani

2022. szeptember 01. 19:45

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint „az ilyen kísérletek csak destabilizálják az olajipart, az olajpiacot”.

2022. szeptember 01. 19:45
null

A világ leggazdagabb államainak pénzügyminiszterei pénteken tárgyalnának az ársapka kérdéséről, amivel egyfelől csapást kívánnának mérni az orosz olajbevételekre, másfelől ettől a lépéstől várnák a globális energiaárak csökkenését is.

A gazdag nemzeteket tömörítő G7 pénzügyminiszterei pénteki találkozójukon megvitatják az amerikai Biden-kormány által az orosz olajra javasolt árplafonról szóló javaslatot – írja a Fehér Ház közleményére hivatkozva a Reuters. „Véleményünk szerint ez a leghatékonyabb módja annak, hogy

– mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatóján.

Annak ellenére, hogy Oroszország olajexportja tavaly augusztus óta a legalacsonyabb szintre esett, júniusban az exportbevétele a magasabb áraknak köszönhetően 700 millió dollárral nőtt – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség a múlt hónapban. Persze egy dolog dönteni az árplafonról és egy teljesen másik dolog érvényesíteni, ugyanis ez a lépés csak akkor tud igazán hatékony lenni, ha olyan országokat is meg tudnak győzni a G7-ek a csatlakozáshoz, mint India, Törökország, vagy Dél-Afrika.

Oroszország felfüggeszti a kőolaj és kőolajtermékek szállítását azon államoknak, amelyek az országból származó kőolaj árának korlátozásáról döntenek – közölte csütörtökön újságírókkal Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes.

Novak teljesen abszurdnak minősítette az orosz olaj árának korlátozására vonatkozó javaslatokat, hozzátéve, hogy az intézkedés teljesen tönkreteheti a globális olajpiacot.

„Az ilyen kísérletek csak destabilizálják az olajipart, az olajpiacot” – mondta, megjegyezvén, hogy ez az intézkedés azoknak az európai és amerikai fogyasztóknak a hátán fog csattanni, akik már most is magas energiaárakat fizetnek.

Nyitókép: AFP

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2022. szeptember 02. 22:04
Amerika füttyent, G7 ugrik, parancsot teljesít. Az nem érdekli őket, hogy ezzel még közelebb lökik Európát a szakadék széléhez. Idióták. Azt a mesét meg már hallottuk, hogy "ez a leghatékonyabb módja annak, hogy kemény csapást mérjünk Putyin bevételeire". Eddig se jött be.
cselcsabi
2022. szeptember 02. 11:24
Nem "maximalizálná", hanem "maximálná". Idióta Mandiner!
lazio154
2022. szeptember 02. 09:36
Itt mindenki el van tévedve. A G 7 országok saját cégeiket akarják megregulázni. Az arab országokban, közép ázsiában nem az államok termelik ki az olajat. Azt ilyen vállalatok, mint a Mol. teszik. Ők a kitermelés mértékében valamennyi kialkudott összeget otthagynak az ásványkincs terület tulajdonosának, a további árakat már manipulálják. A szénhidrogének kitermelési költsége fél év alatt nem nőtt ötszörösére! Mint nálunk kicsit rá lett koppintva a Mol, fejére, az igazi nagyokéra is rá lehet!
formaegy
2022. szeptember 02. 09:00
Ha az oroszoknak esze van akkor duplájára emelném az árat, és a kért mennyiséget előre fizettetném ki a büdös gyilkos USA seggnyalókkal. Ha nem fizetik ki előre, elzárnám. Ideje lenne pofán csapni a büdös Európagyilkosokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!