Így száll be az űrversenybe az Egyesült Arab Emírségek

2022. szeptember 19. 17:34

Novemberben a floridai Kennedy Űrközpontból indítja útnak első holdjáróját az Egyesült Arab Emírségek - jelentette be a küldetés igazgatója hétfőn.

2022. szeptember 19. 17:34
null

Hamad al-Marzuki közlése szerint a Rashid nevű rovert, amelyet a dubaji uralkodócsaládról neveztek el, a floridai Kennedy Űrkikötőből indítják majd útnak november 9. és 15. között. A kilövés pontos idejét októberben hozzák nyilvánosságra  tette hozzá.    A holdjárót a SpaceX Falcon 9 rakétájával lövik fel, és márciusban egy japán űrszondával landol majd a Holdon.   

Al-Marzuki elmondta, hogy

Az Egyesült Arab Emírségek arra törekszik, hogy az űrkutatás területén jelentős szereplővé váljon. A Japánnal közös, sikeres Hold-misszióval csatlakozna az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Kínához, amelyek már eljutottak a Holdra.    

Az Egyesült Arab Emírségek egy műholdja már a Mars körül kering, a vörös bolygó légkörét tanulmányozza. Az emírségek a japán Mitsubishi Heavy Industries vállalattal együttműködve indította el az Amal (Remény) szondát, amely 2021 februárjában állt Mars körüli pályára.    

A Rashid rover várhatóan a holdfelszínt tanulmányozza majd, valamint a holdfelszínen való mozgást és a különböző felületek holdi részecskékkel való kölcsönhatását. A tíz kilogrammos rovert két nagyfelbontású kamerával, mikroszkópos kamerával, hőkamerával, szondával és egyéb eszközökkel szerelték fel. Az Egyesült Arab Emírségek a Közel-Kelet legfejlettebb kereskedelmi műholdjának kifejlesztésén is dolgozik, amellyel nagy felbontású műholdképeket lehet készíteni. Emellett célkitűzései között szerepel, hogy 2117-ig emberi kolóniát építsen a Marson.

(MTI)

Nyitókép: SPACEX / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ebalint
2022. szeptember 21. 09:47
Hmm..., minek nézik egyesek az arabokat, négereket? Attól tartok, hogy nem is olyan hülyék. Lehet, hogy több európai dolgozik az araboknál, mint arab Európában.
sorivo4
2022. szeptember 19. 23:55
Ezért kell az európaiaknak éhezniük és fázniuk, hogy a bevándorló arabok a Holdra mehessenek? Amire a fehér ember nélkül soha nem lettek volna képesek?
sorivo4
2022. szeptember 19. 23:50
Nem elég nekik egész Európa, de már a Holdra is terjeszkednének.
sorivo4
2022. szeptember 19. 23:45
Olyan kibaszott nagy haszonra tesznek szert az olajáremelkedésből, hogy Dubai lesz a Holdon is. Csak épp a világ megy rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!