Rafael Grossi: Zaporizzsjában valamit tenni kell

2022. szeptember 10. 11:23

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezérigazgatója szerint egyszerűen elképzelhetetlen, hogy az erőmű folytassa működését, miközben folytatódnak a bombázások.

2022. szeptember 10. 11:23
null

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezérigazgatója megerősítette, hogy döbbenetes élmények érték, amikor küldöttség élén Zaporizzsjában járt. „Mert egyszerűen elképzelhetetlen, hogy az erőmű folytassa működését, miközben folytatódnak a bombázások. Hogy ki támad, azt a kötelező semlegességre hivatkozva nem akarta elárulni.” Annyit azonban elmondott, hogy számára fontosak az etnikai elvek, és Ukrajnának nem segít, ha ő mellé áll, neki teljesen más a feladata – írja a HVG.

Rafael Grossi nagy eredménynek tartja, hogy két nemzetközi ellenőr a létesítményben maradhatott, mert ellenőrzik a hasadóanyagok, a reaktorok, az ellenőrzőközpont, illetve a katasztrófa elhárítására szolgáló rendszerek biztonságát. Mindennap küldenek jelentést.

„Így az elhasznált fűtőelemek tárolójánál, ezért a főigazgató azzal távozott, hogy ott azonnal és igen hatékonyan közbe kell lépni. De gond van a biztonsági, illetve hűtőrendszer áramellátásával is.”

Nyitókép: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2022. szeptember 11. 13:33
Nem mer hivatalosan kavaslatot tenni az ukrán vezetés leállítására. Mert az nem PC
Korrupt Kornél
2022. szeptember 10. 17:47
Te nem tudod mit kell tenni? Pedig nagyon egyszerű! Zelenszkijt lelőni, a fegyverszállítmányokat betiltani, az ukránt eltakarítani az erőmű környékéről, stb.
foldizs
2022. szeptember 10. 17:17
"Egyértelműen kiderült, hogy Z betűs teherautók állnak a zaporizzsjai erőmű turbinacsarnokában, hol a kérdés?" https://telex.hu/tudomany/2022/09/09/zaporizzsja-atomeromu-reaktor-nau-jelentes-orosz-ukran-haboru Aszódi Attila kicsit jobban ért ehhez mint Nógrádi és a többi "szakértő".
budapesti
2022. szeptember 10. 15:43
A puccsrán hadsereg mindig is a ballib médiának harcolt. "Lemészárolták a civileket", Bucsánál - micsoda képek járták be a világsajtót -, "kimentették az üzemből" a vereséget szenvedett katonáikat az Azovsztal üzemnél - akiknek az életééért a pápához könyörgött két ukrán "honleány" a Szent Péter téren... Lőtték és lövik a saját atomerőművüket Energodarnál - ezért "demilitarizált övezetet kell létrehozni" nyilatkozza az "elfogulatlan" ENSZ szakértő, vagyis vonuljanak ki az orosz csapatok, és neki egyébként fogalma sincs, milyen irányból kik lőtték az erőművet... Hosszasan ígérgetnek egy déli ellentámadást Herszonnál, ami csak nagy sokára indul meg, bár akkor is katonailag értelmetlen a túlerővel szemben, de lehet rá hivatkozni, hogy "támadunk, visszafoglalunk" - és mire kezdene bűzleni, hogy az egész propagandacélból tervezett és végrehajtott értelmetlen húsdaráló volt, gyorsan elfoglalnak néhány falut meg egy kisvárost Harkov környékén, hogy most meg ez kerülhessen a hírekbe. És megint milyen jó médiaanyag az orosz zászlón taposó győztes ukrán hősök fotója... Ez egy médiaháború, ahol naponta csinálnak a feketéből fehéret a nyugati ballib média számára. Közben a donyecki és luhanszki területek körül szép lassan rommá lövik az oroszok a 8 év alatt kiépített betongyűrűt és felőrlik, kivéreztetik ott a puccsrán haderő zömét. De mivel ez lassan megy, lehet helyette a nyugati médiába betolni az "önvédelmi harcot folytató ukrán szabadságharcosok győzelmes ellentámadásait", meg a "tömeggyilkos" és "nukleáris terrorista" oroszok "rémtetteit"... A lényeg, hogy a nyugati közvélemény tökéletesen félre legyen vezetve a ballib újságíróik által és ehhez a puccsrán haderő minden segítséget megadjon - ha másra már nem képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!