Demkó Attila: Elképesztően hanyag az orosz hadsereg

2022. szeptember 10. 14:20

A biztonságpolitikai szakértő szerint az ukránok mostani ellentámadásának gyorsasága elképesztő, különösen úgy, hogy az orosz légierő papíron a világ második légiereje. 

2022. szeptember 10. 14:20
null

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, lapunk rendszeres szerzője a Facebookon írt a legfrissebb ukrajnai háborús fejleményekről.

„Ahogy már sokszor írtam, elképesztően hanyag az orosz hadsereg. Az, hogy nem építettek ki mélységben védelmet, elég valószínű, úgy tűnik, semmilyen késleltető műveletet sem tudtak végezni. Egy 50 km-es haladás ennyi idő alatt elképesztő, különösen úgy, hogy az orosz légierő papíron a világ második légiereje. 

Pár hete valaki kérdezte, hogy  mi a tüzérségi klopfoló ellenszere. Nos, ha egy frontszakaszt elhanyagolnak, azt az ellenség észreveszi, és át tudja törni és manőverezni tud, azzal az orosz tüzérség jóval kevesebbet tud kezdeni. A manőver az ellenszer – de nem gondoltam volna, hogy ilyen sebességű tud lenni az ukrán hadsereg.

Emberben ukrán túlerő van az első naptól kezdve – tény. De abszolút nem értem, hogy az orosz légierő mit csinál, nem csinál, a mozgó páncélosok ellen a harci helikopterek ellenszer tudna lenni – de alig látni ilyen videót orosz oldalról –, talán kettőt láttam a liszicsanszki ukrán visszavonulásnál, ami közvetlen célzással járművet lőtt ki. 

Egyes orosz milbloggerek forgatókönyve arról, hogy majd bekerítik a betört ukrán csoportosítást, túlerőt feltételez, de nem látni, hol van ekkora orosz tartalék. Ha van is, sokkal jobb helyzetben sem tudták (Mariupolt kivéve) komoly katlanba zárni az ukránokat.”

Demkó arról is írt: „Állítólag a visszavonuló erők Limannal harcolnak. Mások szerint az ukránok bevették Limant. Ha igaz, érik az egyik legnagyobb orosz siker, Izium feladása.. Egy óriási orosz vereség rajzolódik ki, hónapok kemény harcaival bevett állásokat adnak fel napok alatt.”

 

Fotó:: STRINGER / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fapipa
2022. szeptember 11. 00:43
Az is lehet, hogy Szergejék rá jöttek, hogy Harkov környékén nincs is lítium.
Innogreen23
2022. szeptember 10. 20:01
Ne keressünk csodát ott, ahol nincs. Teljesen egyértelműen, az orosz hadsereg, az amerikai időközi választások eredményére, valamint európa összeomlására vár. Ha az amerikai választásokat a demokraták nyerik, akkor újra indul, a szart is szarrá lőjjük stratégia. Ha konzervatív győzelem lesz, akkor pedig ukrajnának és európának másnap lehúzzák a redőnyt. Van még egy humanitárius oldala is. Mindenki tudja, hogy ukrajna pénzügyi alapjai, a külföldre menekült ukránok napi költéseinek a következtében egy hónapon belül teljesen kimerülnek. Ezt államcsődnek hívják. Mondja már meg valaki, mi a szarnak áldozna föl méregdrága haditechnikát, miért öletne, lövetne rakatra több ezer katonát? Az idő nekik dolgozik. Az meg hogy az ukránok most előre szaladtak pár kilométert kit érdekel. Az ukrán hadsereg egy ekkora méretű hadműveletet nem tud logisztikailag biztosítani. Semmi értelme lövöldözni rájuk, amikor egy héten belül elfogy a gázolaj, a lőszer és a memme. Aztán amikor majd ott térdelnek a hős támadó alakulatok feltett kézzel, akkor csak el kell őket szállítani marha vagonnal szibériába. Szóval kérek mindenkit, hogy akinek magas az egyházi zene mint a lónak, az ne dúdorásszon szent dalokat hiú reményeket ébresztve az ukrán drukker gárdában. Ukrajna halott, csak még nincs eltemetve, mert egy picit még ugrálnak a tetemén. Mese nincs, Andersen rég meghalt.
nekoashi
2022. szeptember 10. 19:56
Sokan írják azt, hogy "persze, gyengék az oroszok, de mégis elfiglalták Ukrajna 20%-át!" Igen, elfoglalták, amikor az ukránok AK-val, meg harmincéves orosz technikával álltak ellen... Voltak olyan ukrán katonai vezetők, akik szerint az ukrán hadsereg egy hétig sem fog ellenállni egy orosz inváziónak..... Csak erről elfelejtették az egyszerű bakákat tájékoztatni..... Azok meg ellenálltak..... Az oroszoknak leginkább a logisztikajuk bukott meg ....
ThuleanPerspective
2022. szeptember 10. 18:28
Az orosz hadsereg inkább egy életformára jobban hasonlít, mint egy professzionális hadseregre. örökség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!