Daniel Freund: El kell szigetelni Orbánt

2022. szeptember 17. 11:29

„Amíg Orbán egyedül van, sokkal kisebb befolyást tud kifejteni” – vélekedett a liberális EP-képviselő.

2022. szeptember 17. 11:29
null

A liberális német EP-képviselő sürgeti, hogy az EU lépjen fel keményebben a magyar miniszterelnök ellen.

A Frankfurter Rundschaunak adott nyilatkozatban Daniel Freund arra figyelmeztet, hogy egyetlen tagállam sem él vissza úgy a vétójoggal, mint Orbán Viktor, aki rendre a közös döntések blokádjával kokettál. Daniel Freund szerint Putyin arra játszik, hogy megossza a földrészt, és ez sikerül is, ha meg tudja nyerni a magyar politikust, akinek csak az a fontos, hogy olcsó gázhoz jusson.

Hozzátette: a Kreml diktátorát csak akkor lehet legyőzni, ha az Unió egységes, és a rendelkezésre álló földgázt lehetőleg szolidárisan osztja el.

Magyarország azonban ahol csak lehet, fékez és akadályoz

– fogalmazott.

A szankciókról zajló egyeztetéseken folyamatosan különvéleményt jelent be. Amit az utóbbi fél évben a vétóval művelt, az példátlan a szervezet történetében. Lásd a nagy multikra kivetendő egységes adót, amiben a magyar vezetés nem is érdekelt. Egyetlen cél vezette: a maximális hasznot kihozni belőle a maga számára. Ám ez veszélyes, mert ha mások utánozzák, gyorsan vége szakad az európai összefogásnak.

Ami Freund szerint Orbánnál feltűnő, az az, hogy lehetőleg minél több pénzhez kíván jutni. A támogatás köztudomásúlag vagy azt szolgálja, hogy meg tudja tartani a hatalmát, vagy pedig azt, hogy a családtagok, illetve a közvetlen barátok jól megszedjék magukat. A képviselő szerint egyszerűen elviselhetetlen, hogy az EU nem jár el határozottabban. 

Freund nem gondolja, hogy Lengyelország a jogállamiság kérdésében magyar szövetségese ellen fordul, mert tudja, hogy legközelebb ő kerül a célkeresztbe,

függetlenül attól, mekkora véleménykülönbség van a két ország között az ukrajnai háború megítélésében. Orbán Viktor szinte a teljes magyar sajtót kézben tartja, és az gyakorlatilag nem tesz mást, mint magyarul adja közre a Russia Today programját.

A német EP-képiselő leszögezte: el kell szigetelni a miniszterelnököt, ám nagy kérdés, miként áll ehhez Lengyelország. Amíg Orbán egyedül van, addig sokkal kisebb befolyást tud kifejteni.

Az EU-nak jeleznie kell Varsó számára, hogy igen komolyan veszi a jogállami hiányosságokat, ugyanakkor meg kell adnia minden támogatást számára; Varsó nem használhatja a háborút spanyolfalként, hogy mögötte kihajítsa az utolsó független bírákat. Ezt nem tűri el az Európai Parlament – mondta Daniel Freund a Frankfurter Rundschaunak.

Nyitókép: YouTube

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zabszem
2022. szeptember 18. 20:54
Olcsó gáz? Az a baj te kis rohadék, szarcsimbók, hogy téged nem az érdekel! Hanem amit a mellék zsebedbe nyomnak kis sz@rrágó! Tönkrevágtátok és eladósítottátok az európai embereket, most meg magyarázzátok a szaros bizonyítványt és félted az állásod! Téged és a hasonlókat kell leváltani és börtönbe dugni! Politikai és anyagi felelősség! Ízlelged csak gazember!
Fleto
2022. szeptember 18. 14:39
Kis nyikhaj a pöcsöddel játszál ha egyáltalán van!
Sulammit
2022. szeptember 18. 09:30
Az eszeddel ez már meg is történt. El van szigetelve mindentől, ami a valóság, te kis ugribugri!
Reszelő Aladár
2022. szeptember 18. 02:00
Ez nem egy komoly dícséret sem a 444-nek, sem a HVG-nek, sem a Telexnek, se senkinek a FŐS tagjai közül. Ha függetlenek azért, ha lipsik azért. Amúgy Dani felfoghatnád, hogy ez itt nem Németország. Dr Miniszterelnököt nem azért követik be és nem azért van hatással a világ konzervatív politikájára, mert egy 10 milliós ország miniszterelnöke, hanem mert gondol valamit a világról és tesz is érte. Pont ellenkezőleg a német kancellárral, aki csak azért tényező, mert német kancellár. Ha majd nem lesz az, hamar kikövetik. Segítek. Ha Dr Miniszternöl majd visszavonul, akkor is tényező marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!