Dán klímaszakértő: Lázadás lesz a vége annak, hogy emberek fáznak és éheznek

2022. szeptember 03. 19:57

„Ha az elit továbbra is a hihetetlenül drága intézkedéseket erőlteti, akkor sokkal nagyobb globális káoszra kell felkészülnünk” – írja Bjorn Lomborg.

2022. szeptember 03. 19:57
null

Bjorn Lomborg, a Stanfordi Egyetem Hoover Intézetének vendégkutatója, és a Copenhagen Consensus elnöke szerint a globális elit világa és a való világ realitása közötti szakadék egyre nagyobb: „a legtöbb ember megszenvedi a koronavírus-járványt, az élelmiszer- és energiaárak növekedését, az általános inflációt, és aggódik a recesszió miatt” – olvasható a portfolio.hu-n.

„Mégis, az elit tagjai Davosban vagy Aspenben tartott konferenciákon azt hangoztatják, hogy a legnagyobb, közvetlen veszélyt a klímaváltozás, a környezeti katasztrófák és a biodiverzitás csökkenése jelenti” – írja a szakértő. 

Lomborg megjegyezte: „idén közel egymilliárd embert fenyeget az éhezés, amit a fosszilis energiaforrások használata mellett gyártott műtrágyák – klímavédelmi alapon történő – ellenzése csak súlyosbít”.

A kutató szerint sokkal feltűnőbb dolog nagyszabású ígéreteket tenni arra vonatkozóan, hogy megmentjük az egész világot a nettó zéró széndioxid-kibocsátásra való áttéréssel vagy a szintetikus műtrágyák elhagyásával. „A globális elit konferenciáin erőltetett klíma- és környezetvédelmi politikák költségei gyorsan elviselhetetlen szintre emelkednek majd” – írja Lomborg.

„Bár az európai energiaárak erőteljes emelkedését részben a rosszul kialakított klímavédelmi politika okozta, azonban azért nagyrészt Oroszország védhetetlen háborúja a felelős. Az energiaárak azonban még tovább nőhetnek minden évben, és szerte a világban mindenki számára, ha a politikusok tovább erősítik a nettó zéró emisszió elérését célzó erőfeszítéseiket.”

Hozzátette: ”Frans Timmermans, az Európai Unió alelnöke és a klímavédelem régi szószólója a jelenlegi klímavédelmi politika mellett is elismerte: »az idei télen előfordulhat, hogy sok millió európai nem tudja majd fűteni otthonát. Ez szerinte nagyon-nagyon súlyos konfliktusokat és viszályokat okozhat«.” 

Végül megjegyezte Lomborg, szerinte Timmermans-nak igaza van:  

„Ha az elit továbbra is a hihetetlenül drága intézkedéseket erőlteti, amelyek nem a legtöbb embert érintő, sürgető megoldást követelő kihívások kezelésére irányulnak, akkor sokkal nagyobb globális káoszra kell felkészülnünk” – zárta véleménycikkét a szakértő.

Nyitókép: Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik