Szakértő: Moldova lehet Putyin új célpontja

2022. augusztus 19. 20:42

Jurij Felsztinszkij szerint az orosz erők valószínűleg Moldovát veszik célba, ha sikerrel járnak Ukrajna megszállásában.

2022. augusztus 19. 20:42
null

Oroszország továbbra is arra összpontosítja katonai erejének nagy részét, hogy megszerezze az ellenőrzést a kelet-ukrajnai Donbasz régió felett, amely a háború kezdettől fogva a csaták középpontja. Miután a főváros, Kijev bevétele nem sikerült, az orosz erők egyre inkább a keleti harcokra összpontosítanak. Hónapok óta tart a nemzetközi közösség attól, hogy hasonló inváziót indítanak az Ukrajnától délre fekvő kis ország, Moldova ellen is. A harcban álló szomszédjához hasonlóan Moldova is szovjet terület volt 1991 előtt. Az Ukrajnával határos Dnyeszteren túli régiója is van, amelyet Moszkva elismer, de az ENSZ egyetlen más tagja sem – írja a Newsweek.

Sokan azt feltételezik, hogy az orosz erők egy ukrajnai győzelem után átvennék az irányítást Moldova felett. De Jurij Felsztinszkij író, történész és Oroszország geopolitikai történetének szakértője az Express UK-nak azt mondta, hogy Moldova inváziója már sokkal hamarabb megkezdődhet: „Még mielőtt végeznének Ukrajnával, ha közben elérik Transznisztriát, akkor ott háborút kezdenek”. 

Felshtinsky úgy gondolja, hogy Putyin soha nem elégszik meg azzal, hogy megszerezze a jelenlegi invázió ürügyéül szolgáló szakadár ukrajnai Donbasz régiót, vagy bármely más, jelenleg a csapatai által ellenőrzött területet.

– magyarázta: „A Szovjetunió bukása óta mintegy 2000 orosz békefenntartó tiszt állomásozik Transznisztriában, és az elmúlt évtizedben megkezdték az orosz útlevelek kiadását az orosz ajkú lakosság számára”.

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. augusztus 20. 14:58
"Hónapok óta tart a nemzetközi közösség attól, hogy hasonló inváziót indítanak az Ukrajnától délre fekvő kis ország, Moldova ellen is." Feleslegesen hergelik az embereket, az oroszoknak már így is nagyon elnyúlt frontvonala van, nincsen szükségük még szélesebbre tárni.
Magyarok Pásztora
2022. augusztus 20. 13:48
Reméljük úgy van.
Hunmagyar
2022. augusztus 20. 05:59
Ez a szagértő usakrajnai nemzetiségű? Vagy brüsszeli hitvallású kijevi?
istvanszluka01
2022. augusztus 20. 04:26
Korunk hőse a szakértő. Ő az aki szakot ért mi pedig ámulunk. Később a szakértő az előző szakértésének szöges ellentettjével is szakért. Mi pedig ámulunk. Pedig a helyzet egyszerű. Vannak olyan dolgok az életben, amit nem tudhatunk még. Olyan ez mint az időjárás. Vagy úgy lesz, vagy egész másképp. Szerintem nézzünk ki az ablakon és látni fogjuk, hogy esik, vagy nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!